GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Nisan 2022 Çarşamba 10:14

AK Parti'den flaş iddia… İzmir'de 'zamsız' ulaşım mümkün müydü?

İzmir'de son dönemlerde yaşanan zamlar ile sık sık gündeme gelen ESHOT hakkında eleştirilerini yönelten İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, dizel araçlar yerine elektrikli araçlar alınması halinde yıllık 532 milyon TL kar edileceğini vurgularken, "Eğer dediğimiz gibi dizel yakıtlı araç yerine elektrikli araç alınsaydı yılda 532 milyon TL İzmirlilerin cebinde kalacaktı. ESHOT'un zarar etmesinin önüne geçildiği zaman, sene başından bu yana ulaşıma getirilen yüzde 90'lık zamma da zaten hiç ama hiç gerek kalmayacaktı" dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Mart ayında UKOME toplantısı sonrasında şehir içinde toplu ulaşımı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı araçlarda tam biniş ücreti 4 lira 70 kuruş tan 6,5 TL'ye öğrenci ücreti ise 1 lira 60 kuruştan 2 lira 20 kuruşa çıkarıldı ve biniş ücretleri enflasyona bağlanarak her ay zam gelmesinin önü açıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir ise akaryakıtta yaşanan artışlar sonrası zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Mart ayı Üretici Fiyat Endeksi'nin açıklamasıyla birlikte de biniş ücretlerinin yüzde 9,19 artması bekleniyor. Yaşanan bu gelişmeler sonrası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı Ege'de Son Söz'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

422 ELEKTRİKLİ ARAÇ İZMİRLİLERE KAZANDIRILABİLİRDİ
Ulaşıma ardı ardına gelen zamlar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı elektrikli otobüsleri hatırlatan Mısırlı, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim döneminde açıkladığı vaatlerinde belirttiği ve 2020 Ocak ayı Meclis toplantısında duyurduğu 500 elektrikli otobüs için Cumhurbaşkanın onayının alındığı söyleyerek müjde vermişti. Ancak baktığımız zaman Sayın Soyer göreve geldiğinden bu yana 422 adet 'Solo' tipi ve körüklü araç alarak toplam 627 Milyon TL'lik bir yatırım yapıldı. Bunlara baktığımız zaman alınan dizel araçlar yerine toplamda İlave 1 milyar TL farkla 422 elektrikli araç İzmirlilere kazandırılabilirdi" diye konuştu.

ESHOT'UN ZARAR ETMESİNE GÖZ YUMULMASINI ANLAMIYORUZ
Elektrikli araç alınması halinde Büyükşehir'in yıllık 532 milyon TL kar elde edeceğini belirten Mısırlı, "ESHOT'un verilerine baktığımız zaman İzmir'de tekerlekli toplu ulaşımda yıllık mazot gideri 627 milyon TL'leri bulmuş durumda... Ancak verilen sözler tutulsaydı ve dizel araçlar yerine elektrikli araçlar alınsaydı mazottan yüzde 85 tasarruf edilecek ve 532 milyon TL İzmirlilerin cebinde kalacaktı. Bizler AK Parti grubu olarak her yıl 532 milyon TL'lik yakıt tasarrufu yapmak varken neden dizel yakıtlı araçlar alınarak  ESHOT'un zarar etmesine göz yumulduğunu anlamıyoruz. Bu kesinlikle anlaşılabilir değildir" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 90'LIK ZAMMA DA HİÇ GEREK KALMAYACAKTI
Tasarrufların edilmesi halinde yapılan zamlara gerek kalmayacağına da dikkat çeken Mısırlı, "Eğer dediğimiz gibi dizel yakıtlı araç yerine elektrikli araç alınsaydı zaten yılda 532 milyon TL İzmirlilerin cebinde kalacaktı. ESHOT'un zarar etmesinin önüne geçildiği zaman, sene başından bu yana ulaşıma getirilen yüzde 90'lık zamma da zaten hiç ama hiç gerek kalmayacaktı. Bu sayede hem çevreci bir ulaşım olacak hem de İzmirliler ucuz bir ulaşım kullanabilecekti. Ayrıca elektrikli araçların tercih edilmesi ile de KDV ve ÖTV alınmadığı gibi, devletin teşvikleri ile de 750 Milyon TL'den fazla tasarruf sağlamış olacaktık. Dünyada ve Türkiye'de yaşanan enerji fiyatlarının etkilerinin İzmir halkı olarak daha fazla hissetmemizin Sayın Başkan Tunç Soyer'in yanlış tercihleri daha fazla hissedilmesin den sorumludur" dedi.