GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
23 Şubat 2022 Çarşamba 10:39

AK Parti’den flaş Karşıyaka iddiası... '500 milyonluk rant vardı!'

Karşıyaka’dan Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen ve ihtisas komisyonları tarafından veto edilen Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap İmar Planları ile ilgili AK Parti’den çarpıcı açıklama geldi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi Hüsnü Boztepe, “Gelen teklifte 20 bin metrekarelik inşaat artışı vardı. Bu güncel hesaplamalara göre 500 milyonluk rant demektir. Oy birliğiyle değiştirerek onayladık” dedi. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan ise, “Tunç Soyer ile yemekte buluştuk. Bana ‘kabul edilse bile veto ederim’ dedi. Biz bölgenin bütüncül olarak planlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlandıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen Cumhuriyet Mahallesi’ne yönelik imar planlarıyla ilgili tartışmalar sürüyor.  Belediyenin teknik birimlerinin üzerinde çalışma yaptığı, ilçe komisyonları ve meclisinden kabul edildikten sonra Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan veto edilen “1. Etap İmar Planları” ile ilgili AK Parti’den çarpıcı değerlendirme geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Karşıyaka’dan gelen planlarda mevcut imar haklarının üzerinde 20 bin metrekare inşaat fazlalığı olduğunu öne sürdü. Boztepe, “Karşıyaka Belediyesi’nde nedense gecekondu bölgesinin aksine Anadolu Caddesi’nin üzerindeki ticari alanların dönüştürülmesi öngörülmüş. İmar planının bütüncül iptali söz konusu olabilir gerekçesinin arkasına saklanılarak yol boyu alanda çalışma yapılmış. Biz Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi gibi yerlerde vatandaşlarımızın sağlıklı alanlarda yaşamasını istiyoruz. Buralara yönelik gelen imar planları önerilerine ilçe belediyesinde de büyükşehirde de kabul oyu kullandık. Fakat Karşıyaka Belediyesi, Anadolu Caddesi üzerinde neredeyse hiç vatandaşın yaşamadığı tamamen el değiştiren arsaların bulunduğu yerleri planlayarak bize gönderdi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda bu teklif kabul edilmedi. Oy birliği ile değiştirilmesine yönelik karar aldık” dedi.

AK Partili Boztepe, 20 bin metrekare inşaat alanıyla ilgili ayrıntılı konuşurken, “Burada yüz metrekareden hesap yaptığınızda fazlalık 200 adet daire çıkıyor. Bunun tanesini 2,5 milyon TL’den sattığınızda ticari alanları da dahil ederseniz 500 milyonluk bir rant ortaya çıkar. Karşıyaka Belediyesi’nde uzun süredir tartışılan, kamuoyunun da gündemine gelen bu planlarda vatandaşların yaşadıkları alanlardan başlanılması gerekiyordu. Bu durum sadece bizi değil tüm komisyonda bulunan meclis üyelerimizi rahatsız etmiştir. Sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik vurgusu yapanların önceliğinin vatandaş değil ticari hesaplar olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

SOYER İLE YEMEKTE BULUŞTUK
Bir dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündemine giren Cumhuriyet Mahallesi planları İzmir’de siyasi tartışmaları da beraberinde getirmişti. Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar gecekondu bölgesinden başlayacak dönüşüm çalışmalarında konutlarının metrekaresinin düşürülmemesini istemiş, evlerinden ayrılmak istemediklerini ifade etmişti. Muhtar Özay Dağhan yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Biz alnın kararı açıkçası anlayamadık. Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile son geçtiğimiz günlerde yemekte bir araya gelmiştik. Biz sayın başkanımıza orada Cumhuriyet Mahallesi'nin bölünmesinin, etap etap hesaplamalar yapılmasını istemediğimizi, vatandaşların bu konuda rahatsızlık duyduğunu kendisine ilettik. Sayın başkan da bize 'bu madde komisyonda kabul edilse de, ret de edilse ben iptal edeceğim' demişti. Ancak 22 Şubat tarihinde gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bu madde geçti. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz. Bizlerin itiraz ettiği konu hangi planlardan başlandığı değildir. Bizlerin itiraz ettiği Cumhuriyet Mahallesi'nin parçalanmasıdır. Alan bir bütün olarak ele alınmalı ve ona göre planlar yapılmalıdır. Biz başkanımız ile tekrar bu konuyu ilerleyen günlerde konuşacağız. İnanıyorum ki bölge halkının sesine kulak verecektir. Başkan ve bu planları iptal ederek bizleri bölmeden bir planlama yapacaktır.”

NELER YAŞANDI?
Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap Öneri Revizyon İmar Planı’nın yarattığı tartışmalı süreç devam ederken vatandaşlar etapların hızlıca gündeme gelmesi ve geriye kalan alanların da dönüştürülmesi talebini iletti. Öte yandan Karşıyaka’da kentsel dönüşüm bölgesi olarak adlandırılan Cumhuriyet ve İnönü Mahalleleri’nde yaşayan vatandaşlar daha fazla kat ve yükseklik talebinde bulunarak ilk planlama çalışmalarına itiraz etmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündemine gelen konu belediye ile vatandaş arasında gerilime neden olmuştu. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın talimatıyla Büyükşehir’e gönderilen ilk planlar geri çekilmişti. Aradan geçen zamanda bölgenin parçalara bölünerek planlanması kararı alınmıştı. Belediye Başkanı Tugay ise, mahkeme süreçleri ve olası iptallerin bölgenin bütünü kapsamaması için sırayla çalışmaların yürütüleceğini kamuoyuna açıklamıştı.