GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Aralık 2018 Çarşamba 16:16

AK Parti-MHP ittifakında sürpriz karar: 'Çemberli Efe' feda mı edildi?

İttifak kararının ardından İzmir’de görüşmelerini yoğunlaştıran AK Parti ve MHP büyük oranda uzlaştı. AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın genel merkeze verdiği raporda 11 ilçe talep eden MHP’ye 5 ilçenin bırakılması önerildi. AK Parti’nin Bergama’yı isteyen MHP’ye, Kiraz’ı bırakabileceği belirtildi.

EGEDESONSÖZ- Yerel seçim öncesinde AK Parti ile MHP’nin ittifak kararı sonrasında gözler illere çevrilmişti. Pazarlık görüşmelerinin sürdüğü iki parti arasında önemli bir noktada yer alan İzmir’de çalışmalar devam ediyor. Denizli eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekçi’yi İzmir’den aday gösteren AK Parti’nin MHP’ye bırakacağı yerler büyük oranda netleşti.

İki parti arasında yapılan görüşmelerde MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ve ekibi ilk olarak 11 ilçenin kendilerine bırakılmasını ve AK Parti’nin kendilerini desteklemesini istemişti. Talep edilen ilçeler arasında görüşmelerde Aliağa başta olmak üzere Kiraz, Bergama gibi güçlü olunan yerler ile birlikte Foça, Narlıdere, Çeşme, Seferihisar, Bornova, Gaziemir, Tire ve Urla da talep listesinde yer aldı.  Yapılan görüşmelerin ardından AK Parti İzmir İl Başkanlığı genel merkeze sunduğu raporda ve görüşmelerde Aliağa ile birlikte Foça, Narlıdere ve Seferihisar’ın MHP’ye bırakılmasını önerdi.  Aliağa’da mevcut Belediye Başkanı Serkan Acar’ı yeniden aday gösteren MHP bu konuda hiçbir pazarlığı da kabul etmedi.

KİRAZ SÜRPRİZİ
İki parti arasında krize neden olan Kiraz ilçesi için ise sürpriz bir karar alındığı öğrenildi. Parti kulislerine göre AK Parti, anket ve kamuoyu yoklama sonuçlarına bakarak MHP’nin gerisinde kalacağını gördüğü Kiraz’ın,  MHP’ye bırakılmasını istedi. Genel Merkez’e iletilen raporda, Kiraz’dan vazgeçilebileceği bunun yerine Bergama’yı talep eden MHP’nin de kararından vazgeçmiş olacağı vurgulandı. Bergama’ya karşılık Kiraz’ı bırakmayı düşünen partinin son kararı henüz netleşmezken Bergama’nın AK Parti-MHP ittifakıyla birlikte AK Parti’ye geçmesine ise muhtemel gözüyle bakılıyor. Ekonomi, bütçe, alan ve yatırım imkanları açısından Kiraz’dan çok daha büyük olan Bergama’nın MHP’ye bırakılmamasının gerekçeleri arasında komşu ilçe Kınık’ın da etkisi bulunuyor. AK Partili Belediye Başkanı Sadık Doğruer tarafından yönetilen Kınık’ın yine AK Partili bir belediye ile birleşmesi durumunda Bakırçay Havzası’nın genelini etkileyebilecek potansiyele ulaşacağı düşünülüyor.

KIRMIZI ÇİZGİ ÖZÇINAR
2014 yerel seçim sonuçlarına göre MHP’den seçildikten sonra AK Parti’ye geçen ve halen görevde olan Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, MHP’nin pazarlık görüşmelerinde kırmızı çizgisi olarak duruyor. MHP’nin çok sert tepki gösterdiği Özçınar’ın ittifakta aday gösterilmemesi talep edilirken yeni aday arayışı görüşmeleri ise sürüyor. MHP’den seçildikten sonra AK Parti’ye geçen, sonrasında ise aldığı tehditler nedeniyle polis koruması verilen Belediye Başkanı Özçınar’ın bu görüşmelerde devre dışı kalması halinde ne yapacağı ise merak ediliyor.

ESKİ BAŞKANA KANCA
Kendisine önerilen Kiraz’da kararın netleşmesinden önce görüşmeleri yapan MHP,  birkaç kişiye kanca attı. Parti tabanı ve AK Partili bazı kesimlerin önerisiyle AK Parti eski İlçe Başkanı Mehmet Emin Avşar ismi ağırlık kazandı. Bir ara İYİ Parti’nin de gündeminde olan Avşar’ın MHP’nin adayı olarak yarışa girmesi halinde seçimi kazanabileceği belirtildi. Ayrıca geçmişte Belediye Başkanı Özçınar ile kriz yaşayan Avşar’ın, MHP’den gelen teklife sıcak baktığı da öğrenildi.