GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Aralık 2021 Pazar 09:24

AK Parti İzmir Kadın Kollarından 5 Aralık buluşması

AK Parti İzmir Kadın Kolları’nın düzenlediği Türk Kadının Seçme ve Seçilme Hakkın Elde Etmesinin 87. Yıl Dönümü programında konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, ‘’Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu devrim niteliğindeki kararıyla bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiştir. Kadının değiştirici ve dönüştürücü gücü partimizin en önemli dinamosudur’’ dedi. İl kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ ise, ‘’Kadınların siyasetteki var olma mücadelesi dünden bugüne kolay olmamıştır. AK Parti ile kadın temsiliyeti de arttı’’ dedi.

AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı, 5 Aralık Türk Kadının Seçme ve Seçilme Hakkın Elde Etmesinin 87. Yıl Dönümü kapsamında, İl Başkanlığı’nda program düzenledi. İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ’ın ev sahipliğinde yapılan programa; AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcıları Melek Eroğlu, Ayşe Cankurtaran, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanları, Kadın Mahalle Muhtarları, AK Partili Kadın Meclis üyeleri ve kadın partililer katıldı.

87 yıl önce en demokratik hakkımıza kavuştuk

Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, ‘’Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yapılan hukuki düzenlemeler ışığında, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu devrim niteliğindeki kararıyla bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Bundan tam 87 yıl önce biz kadınlar, en demokratik hakkımıza kavuşmuş olduk. Tüm bunlara rağmen, yakın geçmişte kadınlar adına kayıp yıllarımız olduğunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Başörtülü kadınlarımız toplumsal hayattan uzun süre dışlandılar. Ne yazık ki, başörtüsünün karşısına modernlik, çağdaşlık, ilerleme gibi kavramları koyup, insani değerlerimizi ve birikimimizi kılık kıyafetle ölçmeye çalıştılar. Çok şükür ki, büyük mücadelelerin sonunda bu ayıbı ortadan kaldırdık. Şimdi farklı din, dil, etnik kökene sahip tüm kadınlarımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Belli bir zümrenin inanç ve ideolojilerine göre değil yaşayacaksak hep beraber, birbirimize saygı göstererek, farklılıklarımızla yaşayacağız. Tarihi referanslardan her zaman güç alan AK Parti bu konuda da ülkemize öncü olarak örnek alınması gereken işler başarmıştır. Bugün beş milyona ulaşan kadın üyesi ile AK Parti, kadınları siyaset dünyasına, toplumsal hayata aktif biçimde dâhil eden yegâne hareket olarak tanımlamak sanıyorum ki yanlış olmayacaktır. Kadının değiştirici ve dönüştürücü gücü partimizin en önemli dinamosudur. Partimiz kadınları hiçbir zaman siyasetin nesnesi olarak görmeyip her zaman siyasetin öznesi olarak gördü.’’

Kadınlarımızın her alanda sayılarının artması, ülkemizi daha ileri taşıyacaktır

‘’Milletin Meclisinde 54 tanesi AK Parti’den olmak üzere 101 kadın milletvekilinin varlığı, kadınlarla birlikte omuz omuza yürüyor olmamızın tezahürüdür. Bu rakam bizim için yeterli bir sayı değildir. Fakat geçmişe kıyasla büyük bir başarı örneğidir.’’ diye sözlerine devam eden Milletvekili Çankırı, ‘’Haksızlık, adaletsizlik ve ayrımcılığa uğrayan her bir kadının yanında yer almak, insan olan herkesin asli görevidir. Kadına yönelik şiddet ise tüm dünya kadınlarının ortak sorunu haline gelmiştir. Bugüne kadar kadınların şiddet konusu başta olmak üzere her alandaki hak arama mücadelelerinde yanlarında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki kadına yönelik şiddetle mücadele aynı zamanda her biri canımızdan bir parça olan annemizin, eşimizin, kızımızın hakkını, hukukunu, onurunu korumanın da mücadelesidir. İnanıyorum ki özgüvenleri yüksek, cesur, eğitimli kadınlarımızın, ekonomiden siyasete her alanda sayılarının artması, ülkemizi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacaktır. Önce insan düsturuyla çalışırsak, insanlık yükselirken kadın da zaten yükselecektir. Cumhuriyet tarihinin ilk ve tek kadın Meclis İdari Amiri ünvanına sahip bir milletvekili olarak, başta bizlere bu hakkı birçok devletten önce tanımamıza öncülük eden, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, kadın erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta sağlanması adına reform niteliğinde iyileştirmeler yapan Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tüm kadınlarımız adına şükranlarımı sunuyorum. Seçmiş, seçilmiş ve seçilmeye aday olmuş tüm kadınlarımızın bu özel gününü kutluyorum…’’

Kadınların siyasetteki var olma mücadelesi dünden bugüne kolay olmamıştır

AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ ise şunları söyledi; ‘’Kurtuluş Savaşı’nın Kadın Kahramanlarını hepimiz hatırlarız. Kadınıyla erkeğiyle verilen mücadelede Kahraman Kadınlar eşi benzeri görülmemiş büyük bir fedakarlık ve gayret örneği sergileyerek Kurtuluş Savaşı’nın seyrinin değişmesinde önemli rol oynamıştır. Bu fedakarlık Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından karşılıksız bırakılmamış ve kadınlarımız devrin muasır medeniyetlerinin aksine bir çok Avrupa ülkesinden de önce 1934 yılında Seçme ve Seçilme hakkını kazanmıştır. Bu hak Fransa’da 1944, İtalya’da ve Japonya’da 1945, İsviçre’de 1971 yılında elde edilmiştir. İstiklal Savaşının kazanılmasının ardından kadınlar yüzlerini iç siyasete dönmüştür. Elbette kadınların siyasetteki var olma mücadelesi dünden bugüne kolay olmamıştır. Cumhuriyetin ilanından 3 ay önce 1923 yılında Nezihe Muhittin ve arkadaşları tarafından kadınların sosyal ve siyasal alandaki gelişimine katkı sağlamak için kurdukları Kadınlar Halk Fırkası Partisi dönemin iktidarı tarafından kapatılmıştır. 5 Aralık 1934 yılında 22 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşına seçmen olma, 30 yaşını bitirenlere de milletvekili olma hakkı tanınmıştır. Bu hakkın tanınmasına da en çok sevinen İstanbul Beyazıt meydanında bir araya gelerek kutlama yapan, daha önce partileri kapatılan ve bir sivil toplum kuruluşuna dönen ‘Türk Kadınlar Birliği’ olmuştur. Tek partili bir seçim olsa da 18 kadın Milletvekili 1935 seçimlerinde ilk kez meclise girmeyi başarmıştır. Ankara Kahramankazan’da çiftçi ve muhtarlık yapan ve 5 çocuk sahibi bir köylü kadın olan Satı Kadın ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine seçilen ilk kadın vekillerden olmuştur. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana her alanda mücadele eden tüm kahraman kadınlarımızı rahmetle, minnetle anıyorum.’’ dedi.

AK Parti ile kadın temsiliyeti arttı

'’Türk Kadını resmiyette seçme ve seçilme hakkını kazansa da bazı çevreler tarafından, geçmiş dönem devlet politikaları nedeniyle kadınların bir kısmı engellerle karşılaşmış; siyasette, eğitim ve kamuda çalışma haklarından ve seçilme haklarından mahrum bırakılmıştır.’’ Diye sözlerine devam eden Başkan Büyükdağ, ‘’Yani Cumhuriyetin Kuruluşunda kadına gösterilen hedef bazı çevreler tarafından pratiğe çevrilememişti. Türk Kadınının kılık kıyafetinden dolayı ayrımcılığa uğramadan seçilme hakkını kazandığı 31 Ekim 2013 ve TBMM de ayrımcılığa uğramadan yemin edebilme hakkını kazandığı 7 Haziran 2015 tarihlerini de önemli bir yıl dönümü noktası olarak anmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Kadınların siyasal ve sosyal hayata katılımının bugün hala istenilen düzeye gelmemesinin önemli nedenlerinden biri de geçmişteki devlet politikaları olmuştur. Ne yazık ki kılık kıyafet meselesi adı altında yapılan zorlama uygulamalar Türkiye’nin son 40 yılına damga vurmuştur. Bu vesileyle Türk Kadınına hak ve özgürlüklerini sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’e ve kadınların ayrımcılığa uğramadan seçilmesinin önündeki engelleri tek tek kaldıran Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bugün TBMM’de 54’ü AK Partili olmak üzere toplam 101 kadın milletvekili bulunmaktadır. Meclisin yüzde 18’ini oluşturan bu sayı Cumhuriyet tarihinde bir rekordur. AK Parti’den önce bu oran ne yazık ki yüzde 4’lerin dahi altındaydı. 2004 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk kez Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuş; 2010 yılında kanun önünde eşitlik ilkesine ek olarak kadınlara pozitif ayrımcılık yasal olarak tanınmıştır. AK Parti ile birlikte kadının istihdama katılma oranı yüzde 28’lerden yüzde 38’lerin üzerine çıkmış, üreten 9 milyon 122 bin kadın ülkemizin ekonomisine güç katmış, geleceğimize umut olmuştur. AK Parti hükümetimiz döneminde kadınlarımızı sadece siyasette değil eğitim ve iş hayatı başta olmak üzere hayatın her alanında hak ettikleri seviyeye gelmeleri için hedeflerimize ulaşmakta ve bunun için gece gündüz çalışmakta kararlıyız. Çünkü biliyoruz ki kadın insanın yarısıdır; Kadın, hayatın ta kendisidir. Bu duygu ve düşüncelerle bugün programımıza katılan başta İzmir Milletvekilimiz Sayın Ceyda Bölünmez Çankırı olmak üzere tüm misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 87. Yıl dönümünde tüm kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla, minnetle anıyorum.’’ dedi.