GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
14 Kasım 2023 Salı 17:07

ABD Ekim ayı enflasyonu açıklandı

ABD'de TÜFE, ekimde aylık bazda değişmezken ve yıllık bazda yüzde 3.2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu gelişmede benzin fiyatlarındaki aylık yüzde 5'lik gerileme etkili oldu. Ülkede çekirdek enflasyon da yüzde 4 ile Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayına ilişkin tüketici enflasyonu verilerini açıkladı. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık bazda değişim göstermezken ve yıllık bazda yüzde 3.2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

TÜFE'nin ekimde aylık yüzde 0.1 ve yıllık yüzde 3.3 artması bekleniyordu. Eylülde aylık enflasyon yüzde 0.4 ve yıllık enflasyon ise yüzde 3.7 olmuştu.

Açıklanan verilere göre gıda endeksi ekimde aylık bazda yüzde 0.3 artarken, enerji maliyetlerinde yüzde 2.5'lik düşüş yaşandı. Bunda özellikle benzin fiyatlarındaki yüzde 5'lik düşüş etkili oldu.

ÇEKİRDEK ENFLASYON 2 YILIN DİBİNDE
Enerji ve gıda fiyatlarındaki değişimlerin yer almadığı çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 4'e geriledi. Böylece çekirdek enflasyon Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Çekirdek enflasyon eylülde yıllık yüzde 4.1 olarak gerçekleşmişti.