GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
22 Haziran 2023 Perşembe 10:56

6 ay-6 bin kilometre kararına sektör ne dedi?

EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun otomotivde 6 ay şartı düzenlenmesinin uzatılması ile ilgili olarak öneride bulundu. Torun,“Yalnızca şirketler bazında değerlendirilmemeli. Bu kural bireysel olarak da uygulanabilir.  Sadece firmalarla sınırlı kalmayıp bireyselde daha da esnetilebilir” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz yıl Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından kısıtlamaya ilişkin düzenleme 1 Ocak 2024’e kadar uzatıldı.

EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede bazı firmalarca yürütülen stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarının kısıtlamanın uzatılmasıyla engellenmesi amaçlandığını belirtti.

Torun ayrıca bu tedbirlerin yetersiz olduğunu da kaydederek alınan önlemlerin kapsamının genişletilmesi gerektiğini de kaydetti.

TALEP ARZI KARŞILAMIYOR
Başkan Torun, “Bu düzenlemenin çıkmasındaki asıl amaç; pandemi ile birlikte çip krizi hatta öncesindeki hammadde krizi, Ukrayna-Rusya Savaşı’ndan kaynaklı olarak otomotiv sektörü sekteye uğradı. Pandemi döneminde, talebin çok artarak arzın buna yetişememesinden kaynaklı olarak araç bulunamadı. Gelen araç satılmış oluyordu. Değişen bir durum da yok. Hala araç sırasına giriliyor. Otomobiller artık bir yandan da güzel yatırım araçları oldu. Otomobil hem enflasyon artışı, hem kurdaki yükselişle beraber hızlı nakde çevirebilecek yatırım aracı haline geldi, bu yüzden talep çok fazla” dedi.

KURALIN UZATILMASI İYİ BİR GELİŞME
6 ay kuralının konulma sebebini anlatan Torun, “O dönem bazı oto alım satım işi yapanlar ellerinde araç olmayınca sıfır araçları alarak ikinci el sıfır araç diye bir tabir oluşturdu. Rekabet açısından da olumsuz bir durum oluşturdu. Sıfır alıp stokçuluk yapıp çok düşük kredi koşullarıyla vergiden rahatlamak amacıyla bu kural getirilmişti. Bu kuralın uzatılması iyi bir gelişme. Tüketiciler sıfır araç almak için sıra bekliyorlar. Minimum 3-4 ay bekliyorlar. Kendi beğenisi olmadan sıradaki verilecektir de… 500-600 kişi listelerde bekliyor. Bu demek oluyor ki hala sıfır araç krizi var” ifadelerini kullandı.

KURAL BİREYSEL ALIMLARDA DA UYGULANMALI
Uygulamanın sadece şirketler bazında uygulanmaması gerektiğini kaydeden Başkan Torun, “Bu kural bireysel olarak da uygulanabilir.  Sadece firmalarla sınırlı kalmayıp bireyselde daha da esnetilebilir. Bu kuralları belirlememek zor olmamalı. Otomobiller galeriler için bir uygulama olurken şirketlerde de belirli bir takım esnemeler yapılabilir” şeklinde konuştu.