GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Şubat 2022 Cuma 14:31

526 gün sonra bilirkişi incelemesi!

Çeşme Germiyan’da dikilmek istenen RES direklerine karşı açılan davada bilirkişi incelemesi 526 gün sonra yapılabildi. Bilirkişi inceleme sırasında bölgede olan dağ keçileri de dikkat çeken görüntüler oluşturdu.

EGEDESONSÖZ - Güral Porselen firmasının İzmir Çeşme ilçesinde kurmak istediği rüzgâr enerji santraline (RES) karşı açılan iptal davasının bilirkişi keşfi yapıldı. 526 gün sonra yapılan incelemede bilirkişi bölgede incelemede bulundu. Bilirkişi keşfiyle eş zamanlı olarak bölgede olan vatandaşlar da RES projesini protesto etti. Yaşam alanları tehdit altında olan dağ keçileri de aynı anda bölgede olması dikkat çekti.

Bilirkişi keşfi ile ilgili açıklamada bulunan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, proje ve dava hakkında yaptığı açıklamada, “Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, hukuksal olanaklarını ise bunların hepsini kullanacağız. Güral Porselen gibi bir ünlü bir firmanın hukuk hilesi yaparak doğayı tarihi tahrip etmesine izin vermeyeceğiz hukuk mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Avukat Şehrazat Mercan ise sürecin hukuk tarihine geçtiğini belirterek, “Süreç usulsüzlüklere ve bölge tahribatıyla dolu. Açtığımız iptal davası sonucunda 526 gün sonra bilirkişi incelemesi olacak. Hukuk tarihine geçti. Biz bölge halkıyla beraber incelemeyi takip edeceğiz. Doğanın korunması için mücadelemiz sürecek” açıklamasında bulundu

NELER YAŞANMIŞTI?
Güral Porselen 2011 yılında Çeşme Germiyan’da hazine arazisi 57 dönüm bir alanın üzerine 10 megavatlık bir rüzgâr enerji tesisi (RES) kurmak istedi. Ancak çevrecilerin açtığı karşı davada çıkan 'ÇED gereklidir' kararı üzerine firma bu tesisi kurmakdan vazgeçti. Mahkemenın ‘ÇED gereklidir’ kararına rağmen firma hukuk hilesi yaparak, ÇED izni olmadan birinci derece tarihi SİT alanı olan ve eski antik çağdan kalma kalıntıların bulunduğu, eski bir Roma köyünün yerleşkesinin olduğu bölgeye izinsiz olarak iki adet rüzgâr enerjisi türbini kurdu. Yöre halkı ve çevreciler hemen bir karşı dava daha açtılar, kültür ve tabiat koruma kurullarına şikayet etti.