GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Temmuz 2022 Cumartesi 09:46

5 bin yıllık kalıntılar bulundu... İki alana daha koruma kalkanı!

Urla’da yapılan arkeolojik çalışmalarda Milattan Önce 3 bin yıllara kadar giden kültürel kalıntılar bulundu. Yine ilçedeki başka bir bölgedeki kaçak kazılarda ortaya çıkarılan tarihi kalıntılar ise koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu iki önemli karara daha imza attı. Urla’daki tarihi bulguların olduğu iki bölge daha arkeojik SİT koruma altına alındı.

Urla’nın Özbek Mahallesi’nde yer alan hazine mülkiyetindeki 336 ada 1 parselde yapılan kaçak kazılarda ortaya çıkarılan Klazomenia tipi pişi toprak lahit mezar ve kapak taşı bakanlık tarafından koruma altına alınırken bu bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. Karar tapuya şerh düşülecek.

5 BİN YILLIK KALINTILAR
Yine Urla’nın Kadıovacık Mahallesi’nde yer alan bir bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında Erken Tunç Çağı’ndan başlayarak Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait seramik örneklerinin ve mimari kalıntıların bulunması üzerine bakanlık harekete geçti. Aynı zamanda doğal SİT özelliği olan bu bölgede uzmanlar tarafından incelemeler sonucunda bakanlık bu bölgenin 1’inci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edilmesine karar verdi.