GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
17 Mayıs 2023 Çarşamba 16:13

390 yıl hapsi isteniyordu... Demirtaş, beraat etti!

İhaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma suçlarından 390 yıl hapis cezası ile İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan İzmir Ticaret Odası’nın geçmiş dönem Başkanı Ekrem Demirtaş, beraat etti. Kararın 6 Haziran'da açıklanacağı öğrenildi. 22 arkadaşıyla birlikte beraat eden Demirtaş, “Şimdi dava açma sırası bende. Uydurma bilirkişi raporunu hazırlayanlarla hakkımda karalama ve itibarsızlaştırma için dava açanlardan alacağım tazminatı, İZTO Eğitim Sağlık Vakfı’na bağışlayacağım” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Ticaret Odası’nda çeyrek asırdan fazla bir süre Başkanlık yapan Ekrem Demirtaş, kurumdaki görev değişiminin ardından “İhaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma ve edimin ifasına fesat karıştırma” suçlarından dava açılmıştı. İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ayrıca 22 kişi de yargılanırken, 278 sayfalık iddianın kabul edilmesiyle Ekrem Demirtaş’ın toplam 390 yıl hapsi isteniyordu. Üç yıl süren dava süreci, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nin Demirtaş ve arkadaşları için verdiği “beraat” kararıyla sona erdi. Kararın, 6 Haziran'daki duruşmada açıklanacağı öğrenildi.

DEMİŞTAŞ: KAMPÜS ALANIYLA İLGİLİ MASTER PLANI PAHALIYA YAPTIRMIŞIM!
İzmir Ekonomi Üniversitesi İktisadi İşletmesi, İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı İktisadi İşletmesi ile Mahmut Özgener’in müşteki sıfatıyla yer aldığı iddianamede Demirtaş, şüpheli örgüt yöneticisi olarak gösteriliyordu. Demirtaş, mahkemenin beraat kararı sonrası Egedesonsöz’e konuştu. İronik bir ifadeyle “Tabii ki suçluyum aslında” diyerek sözlerine başlayan Ekrem Demirtaş, şunları söyledi:

“Tabii ki suçluyum aslında. Ne işin var üniversite kuruyorsun, 20 bin genci eğitiyorsun! Ne diye bilim parkı kuruyorsun! Çık denize, yelken yap! O kadar çok suçum var ki. Güzelbahçe’de kampüs için aldığım 300 dönüm araziyle ilgili master planı yaptırdım, pahalı yaptırmışım! İnşaatlarla ilgili müteahhitlere süre vermişim, zarara uğratmışım. Hastane imar planı bitti, imar planı iptal edildi. Müteahhit iş yapamadı. O dönemin farkını süre olarak ekledik. Orada kiralık kalıpları vardı müteahhidin. Kalıpların parasını öderiz, onları alma, biz o işi çabuk bitiririz dedik. Yabancı diller okulunda 40 bin liralık seramik bulamamışlar, yerine mermer yapılmış, daha kaliteli bir şey yapılmış. Teknopark’ta baca, 4 metreden 6 metreye yükseltilmiş, bunun için bir fark ödenmiş, 4 bin 500 lira gibi... Jeneratör alınmış, izolasyonlu, yüksek fiyatlı ama fark vermeden yerine koymuşuz. Üniversite, Tekponark için 10 milyon lira sermaye aktarmış. Bu da üniversitenin zararıymış.  17 bin liralık mıcır bulunamamış! Bunun gibi toplam 16 suçtan hakkımda dava açtılar, arkadaşlarımı dava ettiler. Hepsi şu anda beraat ile sonuçlandı.”

KAZANACAĞIZ TAZMİNATI, İZTO EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI’NA BAĞIŞLAYACAĞIM
Henüz davanın karara bağlanmadığını, savcının suç oluşmadığından her bir sanık için beraat talep ettiğini belirten Ekrem Demirtaş, "Duruşma 6 Haziran'da yapılacak ve karar açıklanacak" dedi ve "Bundan sonra neler olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bundan sonra ne yapacağımı biliyorum. Bu uydurma raporu hazırlayan bilirkişi heyeti hakkında ve hakkımda karalama ve itibarsızlaştırma için bu davayı açan Mahmut Özgener’e, üniversite ve vakfa tazminat davası açacağım. Kazanacağım tazminatı da İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı’na bağışlayacağım. Kaç liralık tazminat davası açacağımı bilmiyorum, avukatımla konuşacağım. Üç yıllık itibarımın, ismimin lekelenmesinin bedeli olmaz ki. Burada önemli olan, bunları yapanların mahkum olmasıdır ki, esas bedel odur; yoksa tazminatla gelecek para değil.”