GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Mayıs 2024 Cuma 18:00

30 Ekim depremi sonrası yıkılmıştı… Belediye binası için kritik karar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim 2020 depremi sonrası hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılan ve yenisi bir türlü yapılamayan Ana Hizmet Binası için plan değişikliği önerisi meclis gündemine geldi. Acil kaydı ile komisyonlara gönderilen madde meclisten onay alırken, ilgili önerge ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’nı eski yerinde ve eski boyutlarında yapabilme önerisi geçmiş oldu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclisinin 3’üncü oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yokluğunda meclise Altan İnanç başkanlık yaptı.

ANA HİZMET BİNASI İÇİN İLK HAMLE
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın 31 Mart seçimlerindeki adaylık sürecinde “Benim görüşüm bulunduğu yerde  eski büyüklüğünde bir alan yapılması” ifadeleri ile Ana Hizmet Binası’nın yerinde yapımını savunduğunu belirtmesi sonrası ilk hamle geldi. Mayıs ayı olağan meclis oturumuna getirilen gündem maddesi ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim depremi sonrası hasarlı olduğu gerekçesi ile yıkılan hizmet binasının yerine aynı büyüklük ve metrekareye sahip yeni hizmet binasının yapılabilmesi için plan değişikliği önerisi meclis gündemine getirildi. Acil kaydı ile komisyonlara sevk edilen gündem maddesi oy birliği ile kabul edilirken, karar Tabiat Varlıklarını  Koruma Bölge Kurulu’na gönderilecek. Kuruldan onay çıkması halinde ise yeni hizmet binasının yapımı için engel ortadan kalkmış olacak.

İlgili gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi;

"36. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 20/01/1994 tarih, 4841 sayılı Kararı ile belirlenen, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 17/05/2013 tarih, 1310 sayılı Kararı ile güncellenerek son şeklini alan "Konak Meydanı ve Çevresi Tarihi Sit Alanı" içerisinde kalan ve mülkiyeti Belediyemize ait olan, Konak İlçesi, Ahmetağa Mahallesi, 7559 ada, 1 parsele plan notu ilave edilmesine ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Konak Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda işlem yapılmak üzere karara bağlanması hususunun görüşülmesi."

YILDIZ: GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN... 
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, "Burası İzmir depreminde hasar görmüş ve yıkılmış hizmet binamız için bir proje yarışması yapıldı Tunç Soyer döneminde. Daha az yoğunluklu bir proje kabul edilmiş. Aldığımız bilgi çerçevesinde yeni yönetimin yıkılan bina yoğunluğunda bir hizmet binasını yapma düşüncesi olduğunu öğrendik. Kişisel düşüncemiz diğer kamu binalarının dahil olarak oranın meydana dönmesidir. Ancak biz bu fikre de karşı çıkmıyoruz. Sadece kamuoyunun durumu bilmesi açısından paylaşmak istedim" dedi.