GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Ağustos 2018 Çarşamba 08:14

3 kez iptal edildi ama... İzmir'in turizm cennetine bir hançer daha!

Mahkeme tarafından üç kez iptal edilen Çeşme Germiyan’daki taş ocağı için yeniden çalışma başlatıldı. Şirket, bakanlığa yeniden başvuru yaparken “yatırım ve çalışanların işinin devamını” gerekçe gösterdi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in turizm cenneti Çeşme İlçesi’nde Germiyan Köyü’ne yapılması planlanan “kalker ocağı ve kırma eleme tesisi” için çalışmalar başlatıldı. Açılan davalar ve mahkeme kararları sonrasında tam üç kez iptal edilen projede şirket yeniden bakanlığa başvuru yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dosyayı uygun buldu.  Daha önce verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararları mahkeme tarafından “zeytinlik alanlar” gerekçe gösterilerek iptal edilmişti.

Yeni projeye göre Germiyan’da Ali Tekin’e ait kalker ocağı ve kırma eleme tesisinde işletme faaliyetlerini Cantürk İnş. Pet. Tur. Nak. Oto. San. Tic. Ltd. Şti. yürütecek. İki şirket arasında yapılan sözleşmeye göre ruhsat alanı da değiştirildi.  Toplam 24,97 hektar ÇED alanının 0,98 hektar küçültülerek 23,99 hektar olarak düzenlenmesi, faaliyet alanında kullanılan nakliye yolunun asfalt kaplanarak emisyonların önlenmesine yönelik çalışmaların yeniden planlanması ve taahhüt edilmesi kararı alındı.

İSTİHDAM VURGUSU!
Büyük bir kısmı hazine arazisinde kalan kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin yeniden ÇED başvurusunda gerekçe olarak ise, “proje alanındaki yatırımın ve çalışanların iş istihdamının devamlılığı” gösterildi.

SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ
Bölgede birçok kez tartışmalara neden olan tesisin kurulmasına karşı dava açan Av. Şehrazat Mercan bu kararın mahkemeleri hiçe saymak olduğunu söyledi. Mercan, “Germiyan’daki bu tesis ile ilgili tam üç kez idare mahkemesinden karar çıktı. Üstüne Danıştay’ın “zeytinliklere zarar verdiği” yönünde kararı var. Buna rağmen bakanlık yeniden izin vermeyi tercih ediyor. Bölgede köylüler beni aradılar. Gereken mücadeleyi yine yapacağız ama usül ve kanunlara uyulmaması konusunda ne yazık ki sözün bittiği yerdeyiz. Böyle şey olmaz. Gerekirse valiliği mahkemeye vereceğiz” dedi.