GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
8 Ocak 2024 Pazartesi 10:11

3 bin 229 liran yoksa kansersin!

Rahim ağzı kanseri sebebiyle her yıl binlerce kadın hayatını kaybediyor. Kanserle mücadelede korunmanın tek yolu ise HPV aşısı... HPV aşısı ise devlet tarafından karşılanmıyor, fiyatı ise 3 bin 229 TL... Rahim ağzı kanseri ile mücadelede HPV aşısının önemine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Günay, "HPV aşısının ülkemizde de, 15 yaş altı kız çocuklarına ücretsiz olarak yapılması için, Genişletilmiş Ulusal Bağışıklama Programı’na eklenmesi gerekmektedir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Özellikle kadınlarda, en yaygın görülen hastalıklardan birisi de rahim ağzı kanseri. Bunun yanı sıra hastalığa karşı en önemli mücadele yöntemi olan HPV aşısına ulaşmak için ülkemizde ciddi paralar ödenmek zorunda.

Hastalığa dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Ocak ayı farkındalık ayı olarak ilan edilmişti.

MÜFREDATA DAHİL EDİLMELİ
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Günay, “HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon etkenidir. Okul çağında bu konuda koruyucu eğitimler verilmesi, çocukları ileride kanser olmaktan koruyacaktır. HPV aşısının ulusal bağışıklama programına eklenmesinin ve taramalara toplum katılımının artırılmasının yanında, cinsel sağlık bilgilerinin yaşa uygun şekilde okul öncesi dönemden itibaren örgün eğitim müfredatına dahil edilmesi özel önem taşımaktadır” dedi.

ÇOCUK FELCİ AŞISI NE İSE HPV DE O DEMEK
Günay aşıların kanseri önlediğini vurgulayarak, “Elimizde aşı varken biz hala olsak mı olmasak mı diye düşünmemeliyiz. Eğer insanların sağlık ve yaşam hakkı varsa devletlerin bu aşıya ulaşımı kolaylaştırması gerekiyor. 20’li yaşlarda değil çocuk yaşlarda yapılması gerekiyor. Sadece kadınların değil erkek kanserlerinde de HPV’nin etkisi var. Kız çocuk erkek çocuk demeden aşı yapılmalı. Nasıl ki kızamık, çiçek, çocuk felci aşısı ile koruduysak HPV aşısı da aynıdır. Bunu devletin sahiplenmesi gerekiyor. Çocuğun sağlık hakkını korumak için devletler bunu yapmalı. Son dönemlerdeki aşı kararsızlığını da gündemde tutmamak gerekiyor. Aşılarla ne kazandık buna bakmalıyız. Çiçek hastalığına karşı topyekün mücadele etmeseydik çocukları koruyamazdık. Aşıyla korunacağımızı biliyorsak devletlerin bu hakkı vatandaşlarına teslim etmesi gerekiyor. Aşı ile ilgili para tartışmaları da olmaması gereken bir tartışma” ifadelerine yer verdi.

15 YAŞINA KADAR İKİ DOZ AŞI YAPILMALI
HPV dolayısıyla dünyada rrahim ağzı kanseri olan her iki kadından birinin hayatını kaybettiğini kaydeden Günay, “ HPV (Human Papilloma Virüs), rahim ağzı kanserlerinin en önemli nedenidir. Rahim ağzı kanserleri dünyada sık görülmekte ve bu kansere yakalanan her iki kadından biri ölmektedir . HPV’ye karşı aşılama ve tarama programları rahim ağzı kanserlerinden korunmak ve tanı için son derece önemlidir. HPV aşısı rahim ağzı kanserinden koruyan bir aşıdır. HPV aşısının özellikle HPV ile ilk karşılaşmadan önce, ilk cinsel ilişkiden önce yapılması önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) mümkünse 9-11 yaş arası, en geç 15 yaşına kadar iki doz aşılanmanın tamamlanmasını önermektedir. HPV aşılamasına 15-26 yaş arasında başlandıysa üç doz aşı yapılması önerilmektedir” diye konuştu.

ULUSAL BAĞIŞIKLAMA PROGRAMINA EKLENMELİ
HPV aşısının ücretsiz olması gerektiğini ifade eden Günay, “HPV aşısını ulusal bağışıklama programlarına dahil eden ülke sayısı 2020 itibariyle 100'den fazladır . HPV aşısının ulusal bağışıklama programında yer aldığı ülkeler, aşıyı 15 yaş altındaki kız çocuklarına (bazı ülkeler erkek çocuklarına da) uygulamaktadır . 15 yaşının üzerinde yapılan aşılamalar “yakalama aşılaması” olarak adlandırılmakta olup çocukluk çağında aşılanmamış olanların yakalanıp aşılanması şeklindedir. Ulusal programda, rutin olarak gerçekleştirilen HPV aşılamalarının çocuk yaşta yapılmasının nedeni, erken yaşta bağışıklık cevabının daha yüksek olmasıdır .HPV aşısının 15 yaşın üzerinde yapılması; iki doz yerine üç doz aşılamayı zorunlu kılacaktır. Ayrıca, aşıya vücudun verdiği bağışıklık yanıtı erken yaştaki kadar yüksek olmayacaktır. HPV aşısının ülkemizde de, 15 yaş altı kız çocuklarına ücretsiz olarak yapılması için, Genişletilmiş Ulusal Bağışıklama Programı’na eklenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

TARAMALARA DEVAM EDİLMELİDİR
Ulusal Kanser Tarama Programı’nda bulunan rahim ağzı kanseri taramasının, HPV aşısının gölgesinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Günay, “Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde, kamu hastanelerinde ücretsiz olarak 30-65 yaş aralığındaki cinsel aktif kadınlara, rahim ağzı kanseri taraması uygulamasına devam edilmelidir. Bu yaş grubundaki kadınlar (hastalık belirtisi olmaksızın) kanser tarama programlarına rutin olarak dahil edilmelidir.  HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon etkenidir” dedi.