GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Ağustos 2016 Çarşamba 16:05

3.Köprü'de hazırlıklar tamam: Darısı İzmir'in başına!

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü hazırlıklar tamamlandı. Açılışa kısa süre kalırken gün sayılmaya başlandı. Bakanlığın, köprü ve otoyollardan sonra ibreyi İzmir’deki Körfez Geçişi’ne çevirmesi bekleniyor.

EGEDESONSÖZ - Osmanlı padişahı ve ilk halifesi Yavuz Sultan Selim'in adı verilen Üçüncü Boğaz Köprüsü’nde hazırlıklar tamamlandı.

2013 yılında temeli atılan köprüde açılış için gün sayılmaya başlandı. IC İçtaş ve İtalyan Astaldi şirketleri tarafından yapılan köprünün 26 Ağustos’ta açılması planlanıyor. Günlük 135 bin otomobil eşdeğeri geçiş güvencesi verilen köprüde geçiş ücretleri de araç başına 15 dolar olacak.

Proje kapsamında kesilen her 1 ağaç için 4 ağaç dikilmesi planlandı. Bu güne kadar 1400 hektar alanın ağaçlandırılması kararlaştırılmış olup, bu plan kapsamında yaklaşık 1100 hektar alan için taahhüt yerine getirildi. Kalan 300 hektar alana ilave olarak ek yollar sebebi ile 1000 hektar alan daha ağaçlandırılmasına karar verildi Proje kapsamında, ağaçlandırma taahhütlerinin yerine getirilmesi durumunda, 2400 hektar alan ağaçlandırılmış olacak.

Öte yandan, Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı’nın İstanbul’da yapımı süren köprü ve otoyollar ile İzmir-İstanbul Otoyolu’ndan sonra ibreyi Körfez Tüp Geçiş Projesi’ne çevirmesi bekleniyor. İzmir’i bir uçtan diğer uca bağlayacak olan köprü de yap-işlet-devret modeli ile yapılacak. Yaklaşık maliyeti 3 milyar TL’yi bulacak olan projede araç geçişleri ile raylı sistem de inşa edilecek. Başbakan Binali Yıldırım, daha önceki İzmir ziyaretinde kamuoyunun projeye destek vermesini istemiş, bu konuda talebin yüksekliğine göre projeye başlama süresinin kısalacağını aktarmıştı. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre İzmir’de projeye destek yüzde 80’e ulaşmış durumda.