GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Aralık 2021 Perşembe 09:09

2700 yıllık tarih kaçak kazıda ortaya çıkmıştı… Bakanlık harekete geçti!

İzmir Agora Ören Yeri’nin yakınlarındaki bir evin bahçesinde yapılan kaçak kazıda ortaya çıkan Roma dönemine ait eserler için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Eserlerin korunması için alanın arkeolojik SİT statüsü yükseltildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, kaçak kazı ihbarı üzerine Konak Ali Reis Mahallesi’nde bir eve operasyon düzenledi. Kaçak kazı yapılan alanda, M.Ö. 753 ile M.Ö. 509 yıllarını kapsayan Erken Roma Dönemi’nde zengin bir aileye ait yapı olduğu tahmin edilen, iki kanatlı insan ve ellerinde iki horoz tasvirli mozaik ve sütunlar bulundu. Mozaiklerin genellikle bu tip konutların salon kısımlarında bulunduğu, ihtişamı ve zenginliği simgelediğinin değerlendirildiği belirtildi.

Kaçak kazının yapıldığı bölgede incelemede bulunan İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu eserlerin bulunduğu parsellerin arkeolojik SİT değerlerini yükseltti. Koruma Kurulu, parsellerin halihazırdaki ‘kentsel+3. derece arkeolojik SİT alanı” statüsünü “2.derece arkeolojik SİT” alanı olarak değiştirilmesine karar verdi. Karar, tapu kütüğüne şerh olarak da düşülecek.

Kurul bölgenin Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları doğrultusunda korunmasına da karar verdi. Kararda “Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına, ancak; günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onarımlarının yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabileceğine, Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun Koruma Bölge Kurulu’nda değerlendirilmesine. ‘Taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb, ocakların açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine...’ olarak belirlenmesine.” denildi.

KAZI ALANI KAPATILACAK
Kararda açığa çıkarılan eserlerin yerinde korunması için kapatılması hükmedildi. İlgili kararda şu ifadelere yer verildi:

“Alanda, kaçak kazı ile açığa çıkan kalıntıların olası yayılımına ilişkin; ilgili Müze Müdürlüğünün ve Agora Kazı Başkanının görüşünün iletilmesine, kalıntılara yönelik gerekli belgeleme çalışmalarının tamamlanmasından sonra; İzmir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile İzmir Müze Müdürlüğü tarafından açığa çıkan kalıntıların yerinde korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alınmasına, kaçak kazı çukurunun çok derin olması ve kalıntıların önemi nedeniyle: kaçak kazı çukurunun ivedilikle ilgili Müze Müdürlügü'nün denetiminde kapatılmasına, parsel ve çevresindeki kaçak kazıların önlenmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanmasına, yapılan işlemlerin ve yürütülen soruşturmanın sonucundan İzmir I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine karar verildi.