GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Mart 2022 Çarşamba 12:19

27'nci kez kapılarını açtı... Soyer: Marble İzmir sektör için bir sahne!

Bu yıl İzmir'de 27'ncisi düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılış toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Marble İzmir'in hem Türkiye hem doğal taş sektörü için bir sahne olduğunu ifade ederek, "İzmir Fuarı; tüm sektörlerimizi dünya ile buluşturmak için emrinize amade ve hazırdır. Tüm çalışma arkadaşlarımız ile en iyisini yapmak için hazır olduğumuzu ifade ediyorum" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl  27'ncisi düzenlenen Marble İzmir – 27. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılış töreni gerçekleştirildi.

Fuar İzmir'de gerçekleştirilen etkinliğe ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Sertel, Tacettin Bayır ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Önceki Dönem Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı.

SOYER: 2 MİLYAR DOLARIN ÇOK ÜSTÜNE ÇIKABİLECEK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ
"Fuarımızı 40'a yakın ülkeden katılımcıyı binden fazla firmayı buluşturuyoruz" diyen Başkan Soyer, İzmir olarak her yıl olduğu gibi bu buluşmayı bayram gibi kutladıklarını ifade etti. Türkiye'nin doğal taş üretim konusunda dünyanın en büyük hacmine sahip olduğunu vurgulayan Soyer, "2021 yılında 2 milyar doların üstünde ihracat raporu elde edildi. 2022 Ocak ve Şubat aylarında ise geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre yüzde 10'luk bir artış yaşadık. Marble İzmir'i de çok yoğun bir şekilde hazırlandık. Türkiye sadece elinde bulunduğu hammadde kaynakları ile değil yerli üretim makinaları nedeniyle de dünyada en iyi ülkelerden biri. Marble İzmir hem Türkiye hem doğal taş sektörü için bir sahne. Bu sahnede dünyanın trendlerini belirleyen ürünler ve fikirlerle buluşmak mümkün. Bu sahneye ışık olacaklar ise siz katılımcılarsınız.

Ülke olarak katma değeri yüksek olan sektöre verilecek desteklerle 2 milyar doların çok üstüne çıkabilecek bir potansiyele sahibiz. İBB ve İZFAŞ firmalarımızın kabiliyetini dünya ile buluşturmaya devam edecek. Bundan önceki dönemde görev yapan Sayın Aziz Kocaoğlu ve rahmetli Ahmet Piriştina'nın anıları önünde saygı ile eğiliyorum. Bu yolun devamını hep birlikte geçtireceğiz ve onların taşıdığı  bayrağı biraz daha ileriye taşıyacağız. Eğer bir şey üretiyorsanız bunu pazarlamak zorundasınız. Pazarlayamıyorsanız üretmenizin anlamı yok. Küreselleşen dünyada pazar en önemli faaliyetlerden biri. İhtisas fuarları da bu anlamda en önemli zeminler. Biz 2022 yılında İBB olarak geçmiş yıllarda 11 fuar seviyesi olan ihtisas fuarı sayımızı 31'e çıkarıyoruz. Marble bu konuda dünyadaki en öncü markalardan biri. İzmir Fuarı tüm sektörlerimizi dünya ile buluşturmak için emrinize amade ve hazırdır. Tüm çalışma arkadaşlarımız ile en iyisini yapmak için hazır olduğumuzu ifade ediyorum" dedi.

GENÇ: YEREL YÖNETİMLERİMİZDEN DE DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı MAPEG Genel Müdürü Cevat Genç, "Doğal taşın madencilikteki yeri katılımcılar tarafından ifade edildi" diyerek sayısal anlamda, 15 bin adet ruhsata sahip olduklarını söyledi. Bunların 5 bin adedinin doğal taş arama ve işletme ruhsatı konusunda olduğunu ifade eden Genç, "Bu ruhsatın olması üretim için yetmiyor, işletme iznini almış olması gerekir. Bunların 2 bin 100 adetin işletme ruhsatı mevcut. Bu sayede ihracat rakamların gerçekleştirdiler. Özellikle pandemi ve sonrası bu sıkıntıları gözardı etmeden ancak ısrarla ve kararlı bir şekilde üretime devam ettiler. Çok özel bir özgüven var. Çevreye dost bir madencilik sözünü duyduk. Sayın bakanımızın her seferinde ifade ettiği ve bize önerdiği şekilde önce çevre ve insan kaynaklı bir madencilik formatına dönmeye çalışıyoruz. Özellikle son zamanlarda çevre kirliliği ile ilgili görüntülerin ve maden sahalarımızdaki kötü görüntülerin giderilmesi için köklü değişiklik önergeleri gelecek. Firmalara değil MAPEG bünyesinde rehabilitasyon yapacağı bir önlem almaya hazırlanıyoruz. Yeni bir format ve yaklaşım ile sorunu çözmeyi planlıyoruz. Mevcut konunumuzda muhtemel ve mümkün olan rezervlerimizi görünüre çevirmezseniz taksir edileceğine dair maddemiz var. Bu mevzuatlar için yerel yönetimlerimizden de desteklerini bekliyoruz" diye konuştu.

ALİMOĞLU: HENÜZ KESİNLEŞMESE DE…
Törende kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren TÜMMER  Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, "Çok zor bir yıl oldu. Gerek salgın gerek konteyner krizi gibi global anlamda yaşadığımız sorunlar çalışmalarımızı sekteye uğrattı. Firmalarımızın faaliyetlerini gerçekleştirmesine mani oldu. Tüm bunlara rağmen üreticilerimiz elinden geleni yaptı. 2020 yılı normalleşme döneminde sektörümüz hızla toplanarak ihracatını 2,1 milyar Dolar'a çıkardı. Bu süreçte bizlere kulak veren tüm bakanlar ve bürokratlarımıza teşekkür ederiz. İZFAŞ'ta diğer fuarlara rağmen isteklerimizi geri çevirmeyen yönetime ve bizi kırmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e de teşekkür ederim. Henüz kesinleşmese de 2023 yılında tüm Fuar katılımcılarımıza indirimler gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

DİNÇER: CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR
Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektörü Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye'deki maden ihracatına dikkat çekerek, "Bugün yine İZFAŞ'ta çok önemli bir fuar gerçekleştiriliyoruz. Maden ihracatı 6 milyar dolar seviyesinde ancak tüm sanayilere ham madde olması nedeniyle 40 milyar Dolara etki eden bir sektördür. İnanıyorum ki bu fuar daha öncekiler gibi çok başarılı olacak. Bu fuarın önümüzdeki yıllarda da sektörümüze yön vereceğini ve yeni pazarlar açacağına inanıyoruz. Doğal taş özelinde ciddi sorunlarımız var. En önceliklisi ithalatta yaşadığımız konteyner sorunun bir an önce çözülmesi ve hasarlı konteynerler üzerinden firmalarımızın ceza yemesidir. Geçen hafta en büyük problemimiz olan mahkeme kararlarını daha iyi inceleyebilmek adına Türkiye'de ilk defa gerçekleştirdiğimiz 'Maden Hukuk Sempozyumu' yapmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye Adalet Akademisi, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğümüz iş birliği ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 100 idare hakimini bir araya getirdik ve madenciliğin ne olduğunu kendilerine aktardık. Verecekleri kararda Türk ekonominin daha ileriye gidebilmesi anlamında madenlerin tekrar doğaya kazandırılabildiği örneklerini gösterirdik. Bu çok önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

ÖZGENER: MARBLE FUAR'ININ ARKASINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise Fuar İzmir'in önemine dikkat çekerek, "Marble fuarı düzenlendiği ilk günden bu güne yaklaş 50 katılımcı ile başlayıp binlere kadar uzanan çok güzel bir hikaye. Tamamı yerli alıcılar ile başlayan ve günümüzde tamamı yabancı alıcılara ulaşan bir gurur tablosu. Bugün Fuar İzmir'in 4 büyük holünün tüm koridorlarında açık sergi alanlarınının her köşesinde binlerce profesyonelle bir arada olacağız. Fuarlarımızın düzenlendikleri sektörler itici güçleri olduğunu, birbirlerini tamamladıklarını her fırsatta dile getiriyoruz. Bu fuar da iş birliğinin en güzel örneği olarak karşımızda. Dünyanın en zengin mermer yataklarına ev sahipliği yapıyoruz. İfade edilen mermer rezervimiz 5 milyar metreküp ile dünya rezervinin yüzde 30'unun sütünde. Dünyaca ünlü yapılarda Türk mermerinin kullanılması hepimizi gururlandırıyor. Doğal taş sektörü tamamen yerli sermaye ile üreten ve yıllık 2 milyar dolar büyüklüğüne ulaşmış çok önemli bir sektör. Elimizdeki maden kaynağını doğal yöntemlerle kullandığımızda bu rakamları daha üst seviyelere çıkarabiliriz. Bu kapsamda devletimizin teşvik konusunda sektörün daha fazla desteğe ihtiyacı var. Sektörün kullandığı enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi maliyetleri düşürmek için oldukça önemli. Fuarımız; uluslararası pazara açılmamızı sağlayan, bölgemizin maden üreticilerin global düzey ile buluşturan çok önemli bir fuar. Marble Fuar'ının arkasında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ATATÜRK BÜSTÜ AÇILDI
Başkan Soyer ve beraberindeki heyet, açılışın ardından mermer üreticilerini ziyaret etti. Ardından fuarı katılımcılarından Kömürcüoğlu Mermer’in İZFAŞ’a hediye ettiği Atatürk Büstü'nün açılışı yapıldı.



150 BİN METREKAREDE YAPILIYOR
Marble İzmir Fuarı, renk ve desen çeşitliliği ile dünya ticaretinin lideri Türk doğal taşını, küresel alıcılar ile buluşturacak. Marble için A, B, C ve D holleri ile açık alanın tamamının tahsis edildiği Fuar İzmir’de tüm alanlar doldu. Fuar kapsamında açık alanda blok ve iş makinaları, A ve B hollerinde doğal taş, C holünde mermer makinaları, D holünde ise sarf malzemeler sergileniyor. 150 bin metrekare alanda düzenlenen fuarda bine yakın katılımcı ve bin 400’e yakın blok taş yer alıyor. Fuar doğal taş, işlenmiş ve yarı işlenmiş taş, mermer makinaları, iş makinaları ve sarf malzemeler gibi ürün gruplarından oluşuyor. Sektörün merakla beklediği dev buluşmaya İran pavyonla katılıyor. Bu yıl ayrıca C holünün yüzde 60’ı önceki yıllarda dış alanda yer alan mermer makinecileri firmalarına tahsis edilerek “Makine ve Makine Teknolojileri Holü” şeklinde konumlandırıldı.

İHRACATIN MİLLİ GÜCÜ DOĞAL TAŞ
Geçen yılı doğal taşta toplam 2 milyar doların üzerinde ciroyla kapatan sektörde ihracat rakamları 2022 yılının ilk iki ayında, önceki yılın ilk iki ayına oranla yüzde 10 artarak 306 milyon 424 bin 769 dolara yükseldi. Bu yılın Ocak ve Şubat ayları raporlarına göre işlenmiş mermer ihracatındaki ekonomik büyüme ise yüzde 30,27 artışla 132 milyon 430 bin 574 doları buldu. Böylelikle Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına en önemli katkı sağlayan sektörlerin başında doğal taş sektörü gelmiş oldu.

Fuarda sektörün dört önemli ihracatçı birliği  İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ile bir “Alım Heyeti Programı” düzenleniyor ve 41 ülkeden yaklaşık 500’e yakın ziyaretçinin katılacağı bir B2B iş ortamı oluşturuluyor.

PROGRAMA KATILAN ÜLKELER İSE ŞÖYLE:
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arabistan, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Etiyopya, Filistin, Güney Afrika, Hindistan, Irak, İspanya, İsrail, İtalya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kosova, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Nepal, Pakistan, Slovakya, Tunus, Umman, Ürdün, Yunanistan.



DOĞAL TAŞ KULLANIMININ ÖNEMİ UZMANLARCA TARTIŞILACAK
Fuarda ayrıca, 31 Mart 2022 tarihinde doğal taşın dünya üzerindeki konumu ile ilgili uluslararası doğal taş uzmanlarının katılımı ile iki oturumda oluşan söyleşiler olacak. “Doğal Taşa Karşı İnsan Yapımı Materyaller: Harici Uygulamalar” isimli oturumda Doğal Taş Enstitüsü’nden (Amerika) Taş Uzmanı Daniel Wood seramik gibi yapay taşlar karşısında doğal taşın kullanımının önemini açıklayacak. “Tasarım ve Mimaride Mermerin Farklı Kullanım Alanları” isimli oturum ise Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman moderatörlüğünde yapılacak. Oturuma, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi’nden Prof. Michal Stefanowski, Doğal Taş Enstitüsü’nden Taş Uzmanı Daniel Wood, Katar Mimarlar Merkezi Üyesi Feryel Chebeane ve İran’dan Mimar Soheil Motevaselani Pour katılacak. Dünya doğal taş uzmanları, 27. Marble İzmir kapsamında doğal taşın kullanımının önemi ve farklı kullanım alanları üzerinde duracak.

Marble İzmir Fuarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER), İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından destekleniyor.