GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Ocak 2024 Pazartesi 12:15

24 ülke,1000’den fazla iş insanı… Akdeniz, İzmir’de buluştu

MID OF MED 2024 Akdeniz Havzası İş Dünyası  Zirvesi Programı’nda  İzmir'de İş Ortamı ve Fırsatlar paneli gerçekleştirildi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD)  ülkemizde ilk defa 24 Akdeniz ülkesi ve çevre ülkelerden 1000'den fazla iş insanının katılacağı Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi düzenledi.

İki gün sürecek MID OF MED 2024 Akdeniz Havzası İş Dünyası  Zirvesi Programı İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi katıldı. Program panellerle devam etti.

İzmir'de İş Ortamı ve Fırsatlar paneli , Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı Moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde; EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. CEO’su Faruk Güler ve Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Başkanı Haluk Tezcan konuşmacı olarak yer aldı.

TEZCAN:DÜNYA’NIN BİR ÇOK YERİNE HİZMET SUNUYORUZ
Panelde ilk olarak konuşan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Başkanı Haluk Tezcan, İzmir’de çeşitli bölgelerde aynı anda bir çok iş kolunun olduğunu söyleyerek, “İzmir’deki Organize sanayi bölgeleri ile ilgili imkanlarları paylaştı. İzmir sanayinin başkentlerinden biri. İzmir için üretmeyen, çok fazla tüketen bir şehir gibi bir algı oluşmuş. En çok üreten şehirlereden ikincidir.İzmir’e bağlı olan 16 OSB var. Bu 16 bölgede doluluk oaranı yüzde 96. 3 de serbest bölge var. Orada da yüzde 100 doluluk oranı var. OSB’lerde 2 bin 300 farklı sektörde hizmet veren sanayi tesisilerimiz var. Ülkemizin lokomatifi durumunda. Dünya pazarında çok kıymetli ürünleri pazarlayan yapı. Birçok Avrupa şehrinin üretim üssü. Bölgelerimizde dünya devlerini ağırlıyoruz. Türkiye’nin en büyük demir çelik ihracatını sağlayan bir Aliağa var. Aliağa bir yarımada. Bir tarafta SOCAR var. Çok ciddi bir petro kimya tesisi. Diğer tarafta tüpraş var. Aliağa OSB var. Orada 10 milyon metrekarede yüzde 96’sı dolmuş. Faaliyet halinde 116 sanayi tesisi var. Yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağlıyor. Aynı yerde bir de turizm yapısı var. Foça’dan Dikili’ye kadar giden çok ciddi bir turizm potatnsiyeli var. Hem sanayi ile bütünleşen hem de iklimi koruyarak çevresine en az zarar vererek üretim yapıyoruz. Çok güzel üretimler yapıyoruz. Dünyanın bir çok ülkesine hizmetler sunuyoruz. Bölgemizdeki insanlarımıza, Türkiyemize ve dünyamıza çok önemli iş imkanları sağlıyoruz. Bu bağlamda mütevaziyiz” dedi.

GÜLER: AKDENİZ’DEKİ ÇEKİŞMELER YATIRIMLA ÖNLENEBİLİR
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi CEO’su Faruk Güler ise serbest bölgelerin yabancı yatırımcılar için de önemli bir yeri olduğunu kaydederek, “İzmir bir tarım şehri. İzmir turizm şehri. İzmir’den daha güzel bir yer var mı? İzmir üniversiteler şehri. Bağ kurmak zorundayız. Bağ kurmanın çeşitli yolları var. ticaretle de bağ kuruluyor. Ülkeler arasında bağ kurmanın yolu ülke sanayicileirnin yaptığı yatırımlardır. Kalıcı olarak o ülkenin de vatandaşı gibi davranır. Dolayısıyla kültürel iişkiler çok daha düzgün gelişiyor. Ülkelerin birbirini anlamaları iş yapmaları yatırım yapmaları çok önemli.  OSB’ler gerçekten çok önemli ama İzmir bir serbest bölge olması gerektiğini söylüyoruz. Elimizden gelen şu: İzmiri bir serbest bölgeler şehri yapalım dedik yola çıktık. Bugün 3 serbest bölgemiz var. Bir şehirde en fazla serbest bölge İzmir’de var. Dördüncüsü de yolda. Serbest bölgeler ülkeler arası ilişkilerin devamlılığında çok önemli. Çünkü yabancı yatırımcıların yatırım yapacabileceği düzgün organize edilmiş yerler. Yabancı yatırımcılar geldiğinde herşeyi ile hazır bir bölge buluyor. Teşvikili bölgeler en önemlisi de. Türkiye’de çok çeşitli teşvikler var ama en önemli teşvik Türkiye’de serbest bölgeleredir. Yabancı yatırımcılara daha hazır hizmetin verilmesi açısından önemli sanayi bölgeleri. Akdeniz paylaşılamayan bir yer çekişmelerin çok yoğun olduğu bir yer çekişmeleri önlemenin yolu ticaretin ve yatırımın hızlanması ile mümkün olur” diye konuştu. 

ESKİNAZİ: İZMİR LİMAN KENTİ
Son olarak konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise İzmir’in liman kenti olduğunu vurgulayarak, “İzmir 8 bin 500 yıllık bir ticaret şehri. Tarihte her zaman ticaret yapacak bir şey bulmuştur. Bugün İzmir bir sanayi şehridir. Türkiye’nin tarım ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştiriyor. Coğrafya bir kaderdir ve İzmir bir liman kenti. İzmir bir fuarlar şehri, sanayi şehri, ticaret şehri… Tüm bunların hepsine sahip bir kent ve altyapısına sahip bir kent. İzmir sürdürülebilirlik ve yazılım konularında çok başarılı. İzmir, geleceği hazırlamakta çok marifetli. Ne gerekiyorsa onu yapan, çabuk adapte olan bir şehir. İzmir yenilebilir enerjide Türkiye’nin başkenti. Türkiye’de rüzgar tirbünlerinin kanatlarını yapan 4 fabrikamız var, bunların 4’ü de İzmir’de. Kuleyi yapan 7 fabrika var, 5’i İzmir’de. Yenilenebilir enerji denilince akla ilk İzmir geliyor. Güneş paneli imalatları da başladı. Aliağa’da çok önemli bir fabrika kuruluyor. Geleceğin enerjisi, geleceğin üretimlerini yapabilen bugünden hazırlayan bilen bir kent. 56 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var İzmir’in. Bu çok önemli bir rakam ve İzmir hangi zamanda olursa olsun ticareti ihracatı her zaman organize etmiş bir şehir. Şehrimizi çok iyi tanıtmalıyız, imkanları iyi sunmalıyız. İzmir’imizin kıymetini bilelim” dedi.