GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
2 Şubat 2023 Perşembe 18:20

2023 yılı arı fiyatları belirlendi

Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, tüm Türkiye'de arıcıların açıklanmasını merakla beklediği arının çıta fiyatını belirledi. Arıcıların girdi maliyetlerinde yaşanan artışı dikkate alan birlik, geçen yıl 150 lira olan arının çıta fiyatını 200 liraya yükseltti.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.

Aydın'ın havasının, arı üretimine uygun olduğunu dile getiren Başkan Özdemir, "Türkiye'de arı geliştirmede Aydın olarak tekiz. İlimizin havası, arı üretimine çok uygun. İşçi arının yanı sıra ana arı üretimi de yapıyoruz. Bundan dolayı arı piyasasını, ülke genelinde biz belirliyoruz. Arıcılarımız, bizim belirlediğimiz fiyata göre arı alım-satımı yapıyor. Bu kapsamda geçen yıl, arının çıta fiyatını 150 lira olarak açıklamıştık. Fiyatı, bu sene ise 50 liralık artışla 200 liraya çıkardık. Artış yaparken de arıcılarımızın girdi maliyetlerini göz önünde bulundurduk. Arıcılarımıza hayırlı ve uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

300 MİLYON LİRALIK KATKI
Arıcılar olarak her yıl Aydın’dan Türkiye’nin çeşitli illerine 200 bin kovan arı sattıklarını belirten Özdemir, “İlde yaklaşık 2 bin 760 arıcı ve 365 bin arılı kovan bulunmakta. Her yıl Aydın’dan Türkiye’nin 81 iline yaklaşık 200 bin kovan arı gönderiyoruz. Özellikle de arı satışını Karadeniz Bölgesi’ne yapıyoruz. İlimiz ekonomisine, ana arı satışımızla birlikte yaklaşık 300 milyon lira civarında katkı sunuyoruz" şeklinde konuştu.