GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Ocak 2024 Cumartesi 09:01

2023’te 30’un üzerinde ölüm… Yollarda moto-kırım!

Her geçen gün moto kurye ölüm haberlerine yenileri eklenirken İzmir’de geçtiğimiz yıl kazalar sonrası 30’un üzerinde moto kuryenin yaşamını yitirdiği kaydedildi. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Pandemi sırasında ‘gözde’ meslekler arasına giren moto kuryelik çeşitli mesleklerden işsiz kalanların ve/veya başka iş bulamayanların zorunlu tercihi oldu.

Moto kuryelerin sayıları her geçen gün artarken peş peşe gelen ölümlü trafik kazası haberlerinde de ciddi bir yükseliş oldu.  

Moto kuryeler, kimi zaman sipariş yetiştirme baskısı, kimi zaman olumsuz hava koşullarının ve kimi zaman da kendilerini dikkate almayan şoförlerin kurbanı oldu. 

İKİYE KATLANDI
2022 yılında İzmir’de en az 15 moto kurye yaşamını yitirmişti. 2023’te bu rakam ikiye katlanmış durumda... Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Motokuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül’ün verdiği bilgilere geçtiğimiz yıl 30’un üzerinde moto kurye yollarda can verdi. 

AYNI GÜN İKİ TAZİYE
Net rakam verememelerinin nedenini anlatan Başkan Akgül “Çok sonradan ölüm haberini aldığımız moto kurye kardeşlerimiz oldu. Aynı gün iki moto kuryenin taziyesine gittiğimiz oldu yakın zamanda. Bir arkadaşımızın taziyesine giderken diğerinin de haberini aldık. Sadece son bir ayda 5’ten fazla ölüm yaşandı. İzmir’de 60 binin üzerinde kurye bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. İzmir, İstanbul’dan sonra en fazla moto kuryenin olduğu bir kent” dedi. 

TAMAMINA YAKINI ARAÇ ÇARPMASI
Ölümlü kazaların artmasının sebeplerine değinen Akgül “En büyük nedeni eğitimsizlik. Hem kuryelerin yeterli eğitimi almaması hem de karşı tarafın motorlu araçlarla ilgili eğitimi almaması. Ölümlerin yüzde 80’ini başka araçların çarpmasından kaynaklı. Yüzde 20’si ise kurye üzerindeki hız yetiştirme baskısı” ifadelerini kullandı. 

‘ŞİRKETLERİN UMRUNDA DEĞİLİZ’
Şirketlerin kazaları umursamadığını dile getiren Akgül “Bağ-Kur sistemine geçtikten sonra şirketler moto kuryeleri gözden çıkardı. Şirketler açısından bizim kaza geçirmemiz, ölmemiz sıradan bir kazadan daha farklı değil. Özellikle kurumsal firmalar dönüp kim vefat etmiş diye bakmıyor. Belki de haberleri bile olmuyor ölümlerden” diye konuştu. 

İSG EĞİTİMİ ZORUNLU OLMALI
Akgül daha fazla ölümlerin yaşanmaması için atılması gereken adımları şu sözlerle anlattı: 

Devletin daha fazla ölüm yaşanmaması için yaşananların üzerine düşmesi lazım. Gerekirse ücretsiz eğitim seminerleri ve iş güvenliği eğitimleri verdirilmeli. Bu eğitimlerin takibi yapılmalı. Şu anda kurye sektöründe iş güvenliği eğitimleri zorunlu değil. Bu zorunlu tutulmalı. Örneğin kaza geçirip ölen moto kuryelerin tamamına yakının İSG eğitimi yok. Kıyafet ve kask konusunda destek verilmeli. Trafik polislerinden ceza almamak için giyilen 300 liralık kask yerine iş güvenliğine uygun kasklar takabilsek daha az ölüm yaşanacaktı. Bir moto kuryenin tam teçhizatlı giyinmesi için 30 bin TL para harcaması gerekiyor. Bağ-Kur sisteminden çıkıp tekrar sigortalı sisteme geçmemiz lazım ki devletin kurumsal firmalara baskısı olabilsin. İş kolumuz en tehlikeli iş kolları arasında yer almalı.