GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Mayıs 2022 Pazar 13:59

2 yıl aradan sonra İzmir'de 1 Mayıs coşkusu!

İzmirli işçiler ve emekçiler iki yılın ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak için Gündoğdu Meydanı’na akın etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türk İş Ege bölge temsilcisi Hayrettin Çakmak ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal alanda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Pandemi koşullarından dolayı iki yıldır kutlanamayan İzmir’de 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Mitingi, Gündoğdu Meydanı’nda on binlerce işçinin ve emekçinin katılımı katılımı ile coşku ile gerçekleşti. ‘Birlikte Değiştireceğiz’ sloganı ile TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu tarafından düzenlenen mitinge İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu, Ednan Arslan, Kani Beko, Tacettin Bayır, Mahir Polat, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve ilçe belediye başkanları katıldı.  

Sabah saatlerinde Aliağa, Çiğli Karşıyaka, Bornova, Buca, Narlıdere ve Torbalı’da  ilçe meydanlarında ve işyerlerindeki kutlamaların ardından kent merkezinde bir araya gelen İzmirli işçiler ve emekçiler 3 koldan Gündoğdu Meydanı'na yürüdü.

TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar, Liman İş İzmir Şubesi, Birleşik Kamu İş üyesi sendikalar, Alsancak Limanı’ndan, DİSK’e bağlı sendikalar ve CHP örgütleri Basmane Meydanı’ndan yürüyüşe geçti. KESK İzmir Şubeler Paltformu üyesi sendikalar, TMMOB’a bağlı odalar, İzmir Tabip Odası’nın yanı sıra Emek Partisi, Sol Parti, TKP, TİP, TKH, İzmir Kent Konsey, Konak Kent Konseyi gibi demokratik kitle örgütleri de Cumhuriyet Meydanı’nda buluşarak meydandaki yerini aldı. İzmir Barosu üyesi avukatlar da baro binası önünde bir araya gelerek miting alanına yürüdü.

MİTİNGDE ÖNE ÇIKANLAR
Mitingde öne çıkan taleplerin başında başta asgari ücret olmak üzere ücretlerde kayıpların giderilmesi için ek zam yapılması, gelir adaletinin sağlanması, temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamların geri çekilmesi, güvenceli iş, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, pandemi sürecindeki kayıpların giderilmesi yer alırken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin de çalışan işçilerin kadro ve ikramiye talebi ile yine ön plandaydı. Miting alanında ayrıca işsizliğe, yoksulluğa, ağır çalışma koşullarına, KOD-29’la işten çıkarmalara, iş cinayetlerine, savaşlara, kadın cinayetlerine karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı. Gezi Parkı davasındaki cezalar da meydanda protesto edildi.

BU DÜZENİ TOPLA, TÜFEKLE DEĞİL AKLIMIZLA YIKACAĞIZ!
Mitingte seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çarpıcı çıkışlarda bulunarak, hükümete bizden korkun mesajı verdi. Soyer konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Saraylardan bizi seyredenlere bu meydandan onların en çok korktuğu cümleyle sesleniyoruz; ‘Ya hep beraber ya hiçbirimiz!’ Değerli kardeşlerim, bu cümle hak ettiğimiz refahın anahtarıdır. Bu gün gün büyüyen özgürlük mücadelemizin anahtarıdır. Bu muktedirlerin acı çektirdiği bizler, kadınlar, işçiler, çiftçiler, tüm emekçiler ve ezilen doğa, dünya bizim sırtımızda dönüyor. Bu dünyayı var eden bizleriz. İşte bugün yine meydanlardayız. Ve yine hep beraberiz, omuz omuzayız, kol kolayız, yan yanayız. Buraya kavgayı büyütmeye, hakkımızı istemeye, adalete susayan herkesin sesi olmaya geldik. Ey muktedirler korkun bizden. Korkun bizden! Açlığımızdan korkun! Dürüstlüğümüzden, açlığımızdan, aklımızdan, sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun! Ey, kendini hükümdar sananlar, Mumcu’lardan, Deniz’lerden, Ali İsmail Korkmaz’lardan, ağaçlardan, Gezi’den, 1 Mayıs’tan korkun! Bizi her gün gömmeye çalıştınız. Her gün gömmeye çalışıyorsunuz ama unuttuğunuz bir şey var... Bizler tohumuz, gömüldükçe çoğalarak geliyoruz. Bir gidip, bin gelen bizlerden korkun! Kapınızdayız, yakanızdayız. Bu düzeni topla, tüfekle değil, aklımızla yıkacağız. Vicdanımızla yıkacağız. Sizi kin ve nefretle değil, barış ve kardeşliğimizle yeneceğiz. Güçlüyüz, kazanacağız. 1 Mayıs bizim adımız, şerefimizdir, kardeşliğimizdir. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz. Yaşasın 1 Mayıs!"

Mitingin açılış konuşmasını yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı “Bu ülkenin emekçileri, EYT’lileri, emeklileri, işsizleri, emekçiler, emekçiler meydanlardan haykırıyoruz. Haklarımız için haykırıyoruz. Biz birlikte olursak kazanırız” dedi.

YEPYENİ BİR HAYATI FİLİZLENDİRECEK BİRLİK GÜNÜ!
1 Mayıs'a ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunan  Türk İş Ege bölge temsilcisi Hayrettin Çakmak, "Yaşamın kendisini her gün yeniden üretenler, tüm değerleri emeğiyle, alın teriyle yaratanlar, çeliğe, cama, taşa, toprağa şekil verenler, uzakları yakın edenler, eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, enerji, iletişim haklarımız için binbir emekle, canını dişine takarak mücadele verenler... Tezgah başında, motorun tepesinde, büroda, laboratuvarda, madende, tarlada, fabrikada, hastanede, okulda çalışan emekçiler... Yaşamın yarısı ve üreticisi olan, emeği değersizleştirilip görünmez kılınmak istenen kadınlar... Güvencesizliğe itilen, işsiz bırakılan, açlığa terkedilen milyonlar... Gelecekleri, umutları, hayatları gasp edilen gençler... Bir ömür çalışıp emekli olunca dahi emeğinin karşılığını alamayan emekliler... Bu böyle gitmez diyerek emeğin ülkesine uyanacağımız günlerin şafağını söktürmek için 1 Mayıs alanlarında buluşanlar merhaba! Bugün emeğiyle geçinenlerin, yepyeni bir hayatı elleriyle filizlendirecek olanların birlik, mücadele ve dayanışma günü…" dedi.

SERVETLERİNE SERVET KATMAYA DEVAM EDİYORLAR!
Dünyanın her yerinde sömürü, eşitsizlik, adaletsizlik, güvencesizliğin derinleştiğini aktaran Çakmak, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Pandeminin derinleştirdiği ekonomik, siyasal, toplumsal kriz, gıda krizinin, tedarik zincirlerinde yaşanan krizin boyutlarını da büyütüyor. Biz emekçilerin yarattığı değerler ve kaynaklar halkın ihtiyaçları, güvenceli iş ve insanca yaşayacak ücret için değil, doğanın yıkıma pahasına sermayeye, savaşlara, silahlanmaya aktarılıyor. Milyarlarca insan yoksulluk ve yoksunlukla boğuşurken servet sahipleri zenginleşmeye, servetlerine servet katmaya devam ediyor. Emekçilerin yaşama ve çalışma şartlarını iyileştirecek ümit verici hiçbir gelişme yaşanmazken Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaş tüm bu sorunları daha da artırıyor. Savaşın kendisi ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar maliyetlerdeki artışlarla yeni zam dalgaları yaratıyor. Krizlerin, savaşın yarattığı yıkım yine biz emekçileri vuruyor, yoksullaştırıyor, büyük göç dalgalarına, ayrımcılığın artmasına yol açıyor. Dünyanın emperyalistler arası savaşa karşı emekçilerin birliğine ve dayanışmasına, barışa her zamankinden daha fazla ihtiyacı var!

HER GÜN YATAĞA AÇ GİDİLEN BİR ÜLKE YARATILDI
Dostlar, yaşadığımız küresel kriz, eşitsizlikler, ülkemizde de ekonomik ve sosyal alandaki mevcut sorunlarımızı derinleştirdi. Türk lirasındaki aşırı değer kaybı, sıcak para girişlerine bağlı, finansallaşmış, üretici olmayan bir ekonomi politikası, her alanda dışa bağımlılık, yüksek enflasyon dar ve sabit gelirli milyonlarca emekçinin satın alma gücünün giderek erimesine yol açtı. Ülkemizde artık ortalama ücrete dönüşmüş olan asgari ücret daha ilk aylarda açlık sınırının altında kaldı. Ekmekten şekere, etten süte, meyve ve sebzeye kadar tüm gıda ürünlerine gelen zam yağmuru her şeyi taneyle, gramla almak zorunda kaldığımız, bir nebze olsun ucuz ürün alabilmek için saatlerce kuyrukta beklediğimiz, dolmuşta açlıktan bayıldığımız, çocuklarımıza yalnızca şekerli su verebildiğimiz, belki de her gün yatağa aç gittiğimiz bir ülke yarattı. Şeker fabrikaları özelleştirildi, şekerin fiyatı uçtu, şekerli su yapabilecek durum bile kalmadı! Ürettiğimiz her şeyi, samanı bile ithal eder olduk; Ayçiçek yağını kırmızı halıyla, davul zurnayla karşılayacak kadar yoksunlaştırıldık, bağımlı kılındık.

MİLYONLAR KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA
Yetmedi, elektriğe, doğal gaza, akaryakıta, suya zam üstüne zam geldi. milyonlarca hane kara kışta ısınma olanaklarından mahrum kaldı, elektrikleri, doğalgazı faturaları ödeyemedikleri için kesildi. 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' politikasında ısrarla tercih edilen politikalar konut fiyatlarında korkunç artışları getirdi. Kiralar fırladı; fırsatçılara gün doğdu ve bugün ortalama ücrete dönüşen asgari ücret, emeklilere reva görülen aylıklar kirayı bile zor karşılar hale geldi. Geçinmek için emek gücünü satmaktan başka çaresi olmayan milyonlar büyük bir barınma ve geçim derdi ile karşı karşıya ve kaderine terk edilmiş durumda.

EMEKÇİLER YURTDIŞINDA ÇARE ARIYOR
Ülkemizi sermaye için ucuz iş gücü cennetine çevirmeye yönelik politikalar, güvencesizlik, düşük ücretle uzun saatler çalıştırmanın yaygınlaşması, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin maliyet gibi görülüp bunlardan kaçınılması işçilerin, emekçilerin hayatını yok etmeye, tüketmeye devam ediyor. Çarklar dönsün diye pandemi döneminde dahi ölümüne çalıştırılan, hakları bir bir ellerinden alınan emekçiler biraz daha insanca yaşayabilmek için yurtdışına gitmeyi çare olarak görmeye başladı.

SENDİKA HAKKI İÇİN MÜCADELE EDENLER İŞSİZLİKLE CEZALANDIRILDI
Güvencesizlik ve işsizlik savaşın yarattığı yıkımla birleşince kayıt dışı istihdam ve ucuz iş gücüne dayalı göçmen emeği daha fazla kar elde etmek adına emek üzerindeki tahakkümün arttırılması için fırsata çevrildi, etnik köken üzerinden emekçiler birbirine düşman edildi. Az personelle, çok iş yapma adı altında modern kölelik getirildi. İş yükümüzü artıran, iş barışını bozan performans sistemini-kuralsız-esnek çalışma yaygınlaştırıldı; eşit/eşdeğer işi yaptığı halde emekçileri farklı statülere bölündü, istihdam parçalandı; eşitsizlikler derinleşti. Emekçiler birbirinin rakibi haline getirilirken sendikal örgütlenmenin önüne engeller konuldu. Sendika hakkı için mücadele verenler işsizlikle cezalandırıldı. Dünyanın büyük bölümünde emekçiler 1 Mayıs’ı pandeminin derinleştirdiği eşitsizliklerle, sömürüyle, ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılıyor."

KARANLIĞI YARATANLARI GÖNDERECEĞİZ!
"Dostlar, eşit ve özgür bir dünya düşünün, mücadeleyi paylaştığımız yoldaşlar..." diyerek alandaki emekçilere seslenen KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal ise şu sözleri söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde karara bağlanan davayla bu ülkenin en onurlu, en haklı direnişi olan Gezi isyanını lekeleyebileceklerini düşündüler; ülkenin her köşesinde usul usul yeniden kabaran dalgayı kırabileceklerini, Gezi’nin hayatlarımıza dokunuşunu elimizden alabileceklerini zannettiler; Gezi gibi ak, dimdik duran arkadaşlarımızı tutsak ederek bizi sindirebileceklerini zannettiler. Susmuyoruz, korkmuyoruz, Gezi’nin değerlerinin de arkadaşlarımızın da arkasındayız! İşte buradayız, Gezi’nin eşitlik, özgürlük, dayanışma ruhuyla, sözümüzle, sanatımızla, düşlerimizle işte yine 1 Mayıs meydanında bir aradayız. Ne mutlu ki biz Gezi’ciyiz; istibdatı yenip hürriyeti bu topraklarda işçi tulumuyla dolaştırmak için bu karanlığı yaratanları göndereceğiz!

YÜKÜ HALKIN, EMEKÇİNİN SIRTINA YIKIYORLAR!
Dostlar, ülkemiz süreklileşmiş bir olağanüstü hal rejimiyle istibdatın giderek koyulaştığı bir dönemden geçiyor. Kamu kaynakları, hepimizin kolektif emeğiyle yaratılan değerler, güzel ülkemizin doğası, toprakları, dağı, taşı, dereleri, koyları, sahilleri, tarihi mirası bir avuç zengin daha da zenginleşsin diye yağmalanıyor üstelik de kamu gücünü emaneten elinde bulunduranların bu gücü kötüye kullanmasıyla! Kendileri beş on yerden maaş alırken, hepimizin ortaklaşa sahip olduğu kamusal mekanlar çitlenip, cemaat, tarikat ve derneklere altın tepside sunulurken, Saraya bir günde yaklaşık 10 milyon tl akıtılırken, itibardan tasarruf mu olurmuş deyip saray sayısını çoğaltmaya milyonlar harcanırken, gitmediğimiz köprüler, kullanmadığımız havaalanlarında geçmeyen araçlar, uçmayan yolcular için hazineden müteahhitlere milyonlarca liralık direk hat çekilmişken, beşli çete ihale tutarı kadar vergi indirimi alırken... Emekçilerin, emeklilerin insanca yaşam ve ücret taleplerine sıra gelince kaynak yok diyorlar. Bütçeye ek maliyetini bahane gösteriyorlar, ama bunun kat kat üstünde bir miktarı faiz ödemelerine, verdikleri garantilerle müteahhitlere ödemekten geri kalmıyorlar. Yükünü de yeni vergilerle yine halkın, emekçilerin sırtına yıkıyorlar. Yıllarca çalışan, primini, vergisini ödeyen, tek istediği insanca yaşamak olan emeklilerin de hepimizin de aklıyla dalga geçiyorlar. Sermaye her yere yayılıp kendi suretinde bir dünya yaratmak istiyor; karşımıza AK Parti suretinde ve istibdatla çıkıyor! Ancak bu böyle gitmez! Bu meydanlardan bir kez daha haykırıyoruz. Tüm değerleri yaratan, üreten biziz; yöneten de biz olacağız.

GEZİ UMUDUYLA DİMDİK AYAKTA!
Değerli mücadele arkadaşlarım, Yaşar Kemal karıncaları tahakküm altına alıp sömüren filleri anlattığı romanında şöyle diyor filleri yenemeyeceklerine inandırılan karıncalar için: 'Umutsuz olmaları iyi. Bizim yapacağımız en birinci iş onların umutlarını öldürmek olacak. İçlerindeki umut tamamen söndüğü gün onların karıncalıkları da bitecektir. Kendilerini filler için, onlara çalışmak için yaratılmış bir hoş yaratıklar sanacaklar.' İşte bu yüzden onlar ümidin düşmanı. Toplumun tamamını dinselleştirme politikalarıyla bu gidişi değiştiremeyeceklerine inandırıp umutsuz bırakmak istiyorlar. Eğitimi kuşatıyorlar, özelleştiriyorlar, parası olanın satın alabileceği bir meta durumuna getiriyorlar ki yaşadığımız sömürünün, eşitsizliklerin doğal olduğuna, değiştirilemeyeceğine inandırabilsinler; umudumuzu çalabilsinler. Oysa umut Gezi ruhuyla dimdik ayakta, bu meydanda, ülkenin tüm meydanlarında...

ÖZGÜRLÜKTEN VAZGEÇMİYORUZ!
Kuryelerin, enerji işçilerinin, sendikalaştığı için işinden atılan, hakları için direnen işçilerin mücadelesinde, fabrikaları işgal edip, üretimden gelen gücünü kullanarak haklarını söke söke alan işçilerin mahir ellerinde umut! Taşeron çalışmaya başkaldırıp sendikalaşan PTT işçilerinde, kamusal bir hizmet olması gereken eğitimi patronlar karlarına kar katsın diye piyasalaştırıp eğitim emekçilerini, öğretmenleri açlık sınırında, haklarından yoksun çalışmaya mahkum etmek isteyenlere karşı örgütlenen özel okul öğretmenlerinin sendikal mücadelesinde, vakıf üniversitelerinde ayağa kalkan bilim emekçilerinin isyanında umut! İstanbul Sözleşmesi’nden, yaşamlarımızdan, haklarımızdan, emeğimizden, birbirimizden, eşitlikten, özgürlükten vazgeçmiyoruz diyerek umutsuzluğun pençesinden hepimizi çekip alan kadınların mücadelesinde umut!

DEĞİŞTİREBİLİRİZ BİLİYORUZ!
Değiştirebiliriz, biliyoruz! Emekçilerin bir gün dahi sandığı bekleyecek sabrı da lüksü de yok! Sermayeye köle, iktidara kul olmaya asla razı gelmeyeceğiz. Herkes için güvenceli iş, insanca yaşanacak bir ücret, insanca çalışma koşulları... Sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grev ve toplu pazarlık hakkının tanındığı bir emek düzeni... Cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, etnik kimliğinden, inancından dolayı kimsenin ayrımcılığa uğramadığı eşit yurttaşlık... Eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, enerji, iletişim gibi temel hizmetlere herkesin eşit bir şekilde ulaşabildiği kamucu politikaları, işçi sınıfının değiştirme gücünü kuvveden fiile çıkarmak, eşit özneler olmak, üretenler olarak yönetenler de olmak için laikliği, emperyalizme, savaşa, halkları birbirine düşman eden politikalara karşı bağımsızlığı ve barışı kazanmak için bir adım geri atmadan mücadeleye devam edeceğiz. Emeğin suretinde bir dünyayı ve ülkeyi birlikte, kendi ellerimizle kuracağız. Yaşasın işçilerin enternasyonal dayanışması, yaşasın mücadelemiz!"

“SİZLER VAR OLDUĞUNUZ İÇİN BURADAYIM”
Mitingin ardından Gündoğdu Meydanı’ndaki emekçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Edip Akbayram konseriyle coştu. Sanatçı, yıllardır dillerden düşmeyen şarkılarını İzmirli emekçilerle seslendirdi. “Bugün bana göre bayramların en anlamlısı” diyen Edip Akbayram sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben ‘Ülkemdeki tüm emekçi kardeşlerim için sanatımı icra edeceğim’ dedim. 50 yıldır okuduğum her şarkı sizler içindi. Sizler var olduğunuz için ben buradayım. 1 Mayıs İşçi Bayramınız kutlu olsun.”