GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Aralık 2021 Pazar 09:02

2. elde pazarlık dönemi bitti... Ver parayı al arabayı!

Galerici esnafının sattığı arabanın yerine araba koyamadığını belirten İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, “Eskiden arabalarda pazarlık payı olurdu, artık yok. Esnaf indirim yapmıyor, yapamıyor; çünkü 180 bin liraya sattığı arabanın aynısını 190 bin liraya alamıyor. Bu belirsizlik yüzünden günlük 400 olan satışlarımız 200’e geriledi” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Piyasada sıfır araba satışlarındaki sıkıntı, vatandaşları 2. El araç piyasasına sevk etti. Ancak sıfır araç satan firmalar gibi 2. El satışı yapan galericiler de ellerindeki arabaları elden çıkarmak istemiyor. Sattıkları aracın yerine aynı yaş ve modelde arabayı, aynı parayla koyamadıklarını belirten İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, artık satışlarda pazarlık payı olmadığını, “Ver parayı, al arabayı” döneminin başladığını söyledi.

VATANDAŞ PAZARLIK YAPMAK İSTİYOR, ESNAF “OLMAZ” DİYOR

Bugün 180 bin liraya satılan bir otomobilin yerine 190 bin lira bedelle bile yeni bir araç koyamamaktan yakınan Başkan Fevzi Demir, “Sıfır araç piyasasında tuhaf şeyler oluyor. Üç ay, altı ay sonrasına gün veriliyor. O da, aracın bugünkü fiyatıyla olmuyor, yapılacak fiyat artışının rakama yansıtılacağı söyleniyor” dedi. Eskiden 2. El araç satan meslektaşlarının küçük de olsa pazarlık payı bıraktığını hatırlatan Başkan Demir, artık o dönemin bittiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

GÜNLÜK SATIŞ SAYISI, 400’DEN 200’LERE DÜŞTÜ

“İkinci el piyasasında da bugüne dek hiç görmediğimiz kadar büyük bir belirsizlik var. Esnafımız, sattığı arabanın yerine yenisini koyamadığı için, sattığı maldan kazanç elde edemiyor, aksine zarara uğruyor. Cepten yemektense, arabam kapının önünde kalsın, daha iyi, diyor ve satış yapmaya yanaşmıyor. 16 Aralık’ta Merkez Bankası’ndan bir açıklama gelecek. Faiz indirimi olursa, dolar, euro yine yükselecek, hem sıfır, hem de ikinci el araçlar daha da pahalı olacak. İçinde bulunduğumuz belirsizlik yüzünden günde ortalama 400 araç satışı yapan esnafımız, şimdi 200 satış yapar hale geldi. Bugün itibariyle ikinci el araba piyasasında işler iyi gitmiyor.”