GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Temmuz 2021 Çarşamba 15:52

19 milyonluk protokolün detayları... İzmir faylarının röntgeni çekilecek

İzmir depremi sonrası kentteki fay hatlarının incelenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ arasında gerçekleştirilen protokolde detaylar belli oldu.

EGEDESONSÖZ- 30 Ekim Depremi sonrası kent içinde fay hatlarının genel durumunun belirlenmesi ve yol haritası belirlenmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi kolları sıvamıştı.

ODTÜ ile yapılan 19 milyon TL’lik protokolün detayları belli oldu. 19 milyon TL’lik ücretlendirmenin 6 taksitte ödeneceği belirtildi.

ÜÇ İLÇE BAZ ALINIYOR
Protokol kapsamında aktif fay hatlarının belirlenmesi, karada ve denizde eski depremlerin izlerinin araştırılması, tsunami olasılığına karşı alınacak önlemler, olasılıksal sismik tehlike analizinin yapılması, jeoteknik incelemeler, Coğrafi Bilgi Araştırma çalışmaları, Bayraklı, Bornova ve Konak ilçelerinde toprak yapısının belirlenmesi amaçlanacak.

Fay hatlarında son durumları ile ilgili olarak üç ilçe sınırları içerisinde belirli noktalarda hendekler kazılacak. Yine yapılacak çalışmalarda faylar yeniden haritalandırılacak ve aktif fayların türü, fayların sürekliliğinin ortaya konulması sağlanacak.

DEPREM MASTER PLANI’NA ALTLIK OLUŞTURULUYOR
Protokol dahilinde üç ilçede (Bayraklı, Bornova ve Konak) 10 bin 802 hektarlık alanda tarama çalışmaları yapılacak. Çalışmaların hazırlanacak deprem master planına altlık oluşturacağının vurgusu yapıldığı protokolde “10802 hektar alanın başta deprem olmak üzere diğer afetlerin (kütle hareketleri, heyelan ve kaya düşmesi, taşkın, tsunami, oturma ve sıvılaşma) etkisi altında zemin özelliklerinden kaynaklanacak bütünleşik afet tehlikelerinin 1/5000 ve 1/1000 ölçekteki imar plan kararları ile oluşabilecek risklerin azaltımına yönelik hazırlanacak sakınım ve master planlama çalışmalarına altlık oluşturmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 28/09/2011 tarih ve B.09.0.MPG.0.14.00.00/102732 sayılı Genelgesi ile ilgili ulusal ve uluslararası standartlar ile normlar çerçevesinde araştırılması, sentezlenmesi, haritalanması ve bütünleşik sonuç raporlanmasının gerçekleştirilecektir” denildi.