GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Şubat 2023 Çarşamba 11:16

18 bin işçiyi ilgilendiriyor... İzmir'deki dev sözleşmelerde kritik gelişme!

Binlerce belediye işçisinin çalıştığı İZELMAN ve İZENERJİ’deki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri büyükşehir ve SODEMSEN tarafından teklif verilmemesinden dolayı arabulucuya gitti.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN ile İZENERJİ şirketlerinde örgütlü Genel İş İzmir Şubeleri ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yakın zamanda  başladı ve taraflar 5 kez masaya oturdu.

Ancak 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler ile 7 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZELMAN’da yetkili olan Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler arasındaki görüşmelerde parasal maddelerde bir ilerleme kaydedilemedi.

Oturumlarda sadece yakacak, aile ve öğrenim yardımları gibi maddelerde bir anlaşma sağlanabildi. Dün gerçekleşen oturumlarda da bir anlaşmaya varılamayınca arabulucu süreci başlamış oldu. Bir sonraki oturum arabulucuların çağrısıyla gerçekleştirilecek.



İZELMAN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Temsilciler kurulunda hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına göre sendika yönetimi günlük brüt ücretleri 300 ile 350 lira arasında değişen 4 farklı grupta çalışan işçiler için ilk 6 ay için yüzde 75 zam, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talep etti.

Yüzde 75’lik artış talebi  iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar kalemlerine de yansıdı.  Taslak sözleşme göre talep edilen iş riski primi 600 ile bin 350 TL arasında değişen rakamlara yükseltilmesi talep edildi.

Ayrıca yakacak yardımı (aylık) bin 100 TL’ye, yeni doğan çocuk yardımının 3 bin TL’ye, evlilik yardımının 1 cumhuriyet altınına, eğitim yardımının (yıllık) 5 bin 750 lira ile 10 bin 70 arasında değişen rakamlara, öğlen yemeği ücretinin net 100 TL’ye, birleştirilmiş sosyal yardımların ise aylık net 2 bin TL’ye yükseltilmesi taslak sözleşmede yer aldı.



İZENERJİ İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi.