GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Nisan 2022 Perşembe 12:04

150 milyon Euro'luk yatırımda sona doğru... 10 bin kişi istihdam edilecek!

Aliağa’da 150 milyon Euro’luk yatırımla 2023’te faaliyete geçmesi planlanan YATEK, 10 bin kişiyi istihdam edecek, 500 milyon dolarlık ihracata imza atacak.

Dünya Gazetesi’nden Nihat Delibaşı’nın haberine göre İzmir’in Aliağa ilçesini dünya yat üretiminin önemli merkezlerinden biri haline getirecek entegre yat sanayi bölgesinde dolgu çalışmaları tamamlandı.

Yıl sonuna kadar altyapı çalışmalarının tamamlanacağı bölgede 2023 sonunda üretime başlanacak. Tamamlandığında Avrupa’nın en büyük yat imalat merkezi olacak YATEK, 10 bin kişi istihdam ederken, 500 milyon dolarlık ihracata imza atacak. 

Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu, ortakları arasında öncü ve lider firmaların bulunduğu bölgenin Akdeniz’de İtalya, Hollanda ve Fransa’daki mega yat imalat, bakım, onarım, konaklama hizmeti veren yat sektörüne alternatif olacağını söyledi.

ON BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Tersane projesinin toplamda 150 milyon Euro’ya mal olacağını ifade eden Emin Akbaşoğlu, “Başlangıçta bin 500 kişi istihdam edilecek. Tesisler faaliyete geçtikçe istihdam sayısı katlanarak artacak. Hedefimiz 10 bin istihdam. İşletmelerin ihtiyaç duyacağı yetişmiş iş gücü eksiğini ise yine kooperatif bünyesinde hayata geçireceğimiz eğitim modülüyle sağlayacağız. Eğitim merkezimizde sürekli eğitimler düzenleyecek, böylelikle sektörün kanayan yarası kalifiye iş gücü probleminin çözümü noktasında da sektöre katkı sağlayacağız” dedi. 

İHRACAT HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR
Dünyada 17 milyar dolarlık yat ihracat pastası bulunduğunu kaydeden Emin Akbaşoğlu, “Ülkemizin bu pastadan aldığı pay ne yazık ki 200-300 milyon dolar seviyesinde. Bir gemi inşa ediyorsunuz, 10 milyon Euro’ya satıyorsunuz. Ancak mega yat pazarı terzi işi özel üretimdir. Getirisi ve katma değeri çok daha yüksek. Sektör kavuşacağı organize yapıyla hızlı biçimde ihracatını artıracak. Çok kısa sürede 500 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşarak yat üretim sektöründe oyun kurucu olacağız” diye konuştu.