GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Eylül 2022 Cuma 08:58

1200 dönümlük beton tamam… Dolgu bitti, başvuru geldi!

Aliağa-Çaltılıdere’deki göçmen kuşların ve balıkların yaşam alanı olan sulak bölgede yapılmak istenen yat merkezi için başlatılan dolgu çalışmalarının tamamlanmasının ardından kooperatif imalat çalışmalarının yapılacağı tesis için bakanlığa başvurdu. Bakanlık ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Çaltılıdere Limanı’ndaki bin 200 dönümlük arazide kurulması planlanan tekne-yat merkezinin inşası için ilk olarak 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan izinle bölgede çalışmalar başlatılmıştı.

Sulak alandaki dolgu çalışmalarının tamamlanmasının ardından İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Endüstrisi Kooperatifi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ‘YATEK Tekne İmal ve Çekek Yeri Tesisleri ve Dip Taraması/Kazıklı Rıhtım Projesi’ için başvuruda bulundu.

DENİZDE DİP TARAMASI YAPILACAK
Proje alanın tamamı tekne imalat çalışmalarının yapılacağı 1 milyon 210 bin 801 metrekare deniz yüzeyi ve kıyı alanı ile üretilen veya hizmet verilen teknelerin tesislere ulaşımı sağlamak amacıyla tarama yapılacak 379 bin 105 metrekare alanını kapsıyor. Proje için kooperatif bir milyar 500 milyon TL bütçe ayırdı. Projenin inşaat çalışmaları aşamasında bin 500 kişi ve işletme aşamasında ise 15 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.  Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan ‘Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları’ kapsamında olan proje alanı nitelikli doğal koruma alanına ise 500 metre uzaklıkta yer alıyor.

98 ATÖLYE, YILDA 312 TEKNE
Proje ile ilgili tanıtım dosyasında “Planlanan projede gerçekleştirilecek tekne imalatı ile ilgili olarak; yılda her bir A tipi atölyede (12 atölye) 5 adet, her bir B tipi atölyede (10 atölye) 4 adet, her bir C tipi atölyede (32 atölye) 3 adet, her bir D tipi atölyede (28 atölye) 3 adet ve her bir E tipi atölyede (16 atölye) 2 adet olmak üzere toplam 98 atölyede yılda 312 tekne imalatı hedeflenmektedir. Söz konusu proje alanında planlanan rıhtım alanları, çekek yerleri, travel liftler ve sosyal tesislerin, projede yer alan 98 kooperatif üyesi tarafından ortak olarak kullanılması hedeflenmektedir. Kurulması planlanan imalathanelerde azami 125 m boyunda yat ve tekneler imal edilecektir” 

Proje tanıtım dosyasını alan bakanlık çevresel etki değerlendirme sürecinin başlattığını duyurdu.

TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU!
İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Endüstrisi Kooperatifi’nin üretim tesisleri projesi 2015’in Mayıs ayında o dönemdeki adı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Sonrasında, S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında kira sözleşmesi imzalandı.



Ardından kooperatifin başvurusu üzerine 2017 yılında İzmir İli Mahalli Sulak Alan Komisyonu bölgenin sulak alan statüsünü oy çokluğu ile kaldırmıştı. Komisyonda olan Ege ve Dokuz Eylül Üniversite’nden akademisyenler, Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürü, dönemin Aliağa Belediye Başkanı, Doğa Derneği temsilcisi karara karşı çekimser veya karşıt görüş bildirmişti. Bölgenin yat üretim merkezi olarak ilan edilmesine pek çok kesimden itiraz gelmiş, proje tepkilere neden olmuştu. Bölgede dolgu çalışmaları Google Earth’a da yansıdı. Bölgede dolgu çalışmalarının sürdüğü anda bile flamingolar tarafından kullanılıyordu.

Fotoğraf: Sultan Gümüş