GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
8 Ocak 2023 Pazar 10:05

114 can gitti... Ölüm Denizi!

Pandemi ile birlikte azalan mülteci geçişleri salgının etkilerinin ortadan kalkması ile birlikte yeniden tırmanışa geçti. Türkiye üzerinden Yunanistan’a iltica eden mülteci sayısı 3 katına çıkarken, geçerken durdurulan ya da geri itilen göçmen sayısı da iki katını aştı. Artış mülteci ölümlerine de yansıdı. Geçtiğimiz yıl en az 114 mülteci Ege Denizi’nin karanlık sularında yaşama veda etti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Ülkelerinde çatışma ortamı ve ağır ekonomik krizlerden kaçan sığınmacıların iltica etme çabaları pandemi öncesine döndü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü’nün ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın verilerine göre Ege Denizi’ndeki sığınmacı geçişleri son 3 yılın zirvesine çıktı.

Birleşmişler Milletler Mülteciler Örgütü’nün sitesinde yer alan bilgilere göre  2021 yılında 4 bin 109 sığınmacı Türkiye üzerinden Yunanistan’a ait adalara ulaşırken 2022’de bu rakam 12 bin 395’e çıkarak yaklaşık 3 katına ulaştı. En yoğun geçişin son 4 ayda olması dikkat çekti.

AFGANLAR İLK SIRADA
En fazla mülteci geçişi ise Midilli’ye oldu. Geçişlerdeki uyruklara göre dağılımda ise Afganlar ilk sırada yer aldı.

EN AZ 114 MÜLTECİ
Birleşmiş Milletler Mülteciler Göç Örgütü’nün derlediği verilere Ege Denizi’nde geçtiğimiz yıl en az 114 mülteci iltica etmeye çalışırken boğularak yaşamını yitirdi. Mültecilerin önemli bir kısmının cansız bedeni dahi bulunamadı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın verilerine göre ise mülteci ölümlerinin 41 ise Türkiye karasularında gerçekleşti. 2021’de Türkiye karasularında yaşamını yitiren mülteci sayısı 15 iken Ege’nin genelinde en az 94 idi.

293 GÖÇMEN KAÇAKÇISI DA YAKALANDI
Artış Yunanistan unsurları tarafından geri itilen mültecilerin ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından durdurulan mülteci rakamlarına da yansıdı. Geçtiğimiz yıl Sahil Güvenlik ekipleri bin 617 farklı müdahalede 49 bin 518 mülteciyi ya kurtardı ya geçiş yaparken yakaladı. 2021’de kurtarılan ya da yakalanan mülteci sayısı 23 bin 676 idi. Yine 2022’de 293 göçmen kaçakçısı yakalandı.