GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Kasım 2021 Cumartesi 09:55

11 milyonluk yatırım... Küçük Menderes'e biyogaz tesisi

Tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ön plana çıkan Menderes Havzası’nda atıkların değerlendirilmesine yönelik kurulan biyogaz tesisine bir yenisi daha eklendi. Alp Bioenerji Elektrik Üretim A.Ş hayvansal atıklardan elektrik üretmek için ÇED başvurusu yaptı.

EGEDESONSÖZ-İzmir’in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ön planda olan Menderes Havzası’ndaki Tire-Ödemiş-Beydağ ve Selçuk ilçelerinde biyoenerji ve gübre üretim tesisleri çalışmaları hızlandı. Özel şirketler tarafından yapılan tesislere bir yenisi daha eklendi.

Mehmet Alp Ekşioğlu’nun sahibi olduğu Alp Bioenerji Elektrik Üretim A.Ş Tire ilçesi, Kürdüllü Mahallesi L19C12D4 pafta, 103 ada, 133 parsel üzerinde 40.250,90 m2 yüzölçümlü alan üzerinde Biyogaz Tesisi kuracak.  Tesise getirilecek hayvansal atıklar burada işlemden geçirildikten sonra elektrik üretilecek.  11 milyonluk yatırımla çalışmaya başlayan şirketin ÇED başvurusunda Kemalpaşa’da faaliyet gösteren Yumsan Yumurta da yer aldı. Buradaki tavuk çiftliklerinden alınacak atıklar Tire’de elektriğe dönüşecek. Ayrıca Tire ve çevre ilçelerdeki hayvansal atıklar da bu tesise getirilerek işlenecek.

Şirketin bakanlığa yaptığı ÇED başvurusunda şu ifadelere yer verildi:

“Elektrik maliyetinin yüksek olduğu başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelerde biyogaz üretimi için anaerobik çürüme yaygın olarak kullanılmaktadır. Mısır gibi "enerji bitkileri" kullanan anaerobik çürüme tesisleri hâlihazırda Hollanda, Almanya, İsveç, Polonya, Macaristan ve Danimarka'da yapılmakta veya yürütülmektedir. Bu tesisler ABD’de biyogaz üretirken, enerji ürünleri, yakıt alkolü veya etanolün üretimi için kullanılmaktadır.

Enerji ürünlerinden biyogaz üretimi enerji açısından etanol üretiminden çok daha verimlidir. Aynı miktarda enerji ürünü alternatif enerjiye çevrildiğinde, üretilen net enerji değeri biyogaz ile daha fazladır. Biyogaz, günümüzde Türkiye'de önemli bir alternatif enerji kaynağı haline gelmektedir. Projenin gerçekleştirileceği İzmir ili sınırları içerisinde yer alan kanatlı hayvan tesislerinde oluşan hayvan dışkı atıklarının ve büyükbaş hayvan tesislerinde oluşan dışkı atıklarının, miktar olarak ciddi bir sıkıntı oluşturması ve bertarafına yönelik yeterli sayıda atık kabul tesisinin bulunmadığı bilinmektedir. Tesise kabul edilecek atıkların, çürütülerek hijyenize edilecek ve kokusuz çevreye zararsız fermente ürün haline getirilecektir”