GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Ekim 2022 Salı 10:30

10 haftadır park park geziyorlar... İzmir'in kalbinde insanlık dramı!

İzmir’in kalbinde yaklaşık 3 aydır sessiz bir insanlık dramı yaşanıyor. Artan kiraların evsiz bıraktığı 4 çocuklu Suriyeli mülteci aile haftalardır sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Tek geçim kaynakları 2 bin liralık Kızılay Kart olan mülteci aileden ev sahipleri ise aldıkları yardım kadar kira ve artı depozito talep ediyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Derinleşen ekonomik kriz hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. ‘İzmir’den Kriz Manzaraları’ başlıklı haber serimizde emlak sektöründe yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak ev sahiplerinin 2-3 kata varan oranlarda kira artış talep ettiklerini ve kiracıların yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmiştik.  Kira artışlarının evsiz bıraktığı ailelerden biri olan 4 çocuklu Suriyeli Rua Musa ve Nasır Muhammed Abbas ailesinin ise yaşadığı barınma sorununu ise sayfalarımıza taşımıştık.

Konak’ın Gürçeşme Semti’nde yaşarken ev sahibinin kirayı 350 liradan bin liraya çıkarmasından dolayı evsiz kalan Suriyeli aile yaşları 3 ile 8 arasında değişen 4 kız çocukları ile birlikte Ağustos ayının ilk günlerinden beri sokaklarda yaşıyor. Yılın en sıcak günlerinde evsiz kalan aile yaklaşan kışı en sert şekilde hissediyor.

Ancak ailenin evsiz kaldığı süreçte de kiraların artması ailenin ev tutabilme umutlarını tamamen suya düşürmüş oldu. Ağustos ayında bir nebze de olsa tutmaya çalıştıkları uygun fiyatlı evlerin kiralandığını dile getiren Nasır Muhammed Abbas şu anda en düşük kiraların bin beş yüz liradan başladığını söyledi.

SÜREKLİ GÖÇ HALİ 
Bir süredir Konak Pier Köprüsü’nün İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafındaki ayağının altına sığınan aile kent merkezinde pek çok açık alanda gecelerini gündüze katmış. Baba Abbas, Kültürpark, Cici Park, Kordon, Basmane, Agora civarındaki parklar gibi pek çok noktada sabahladıklarını belirterek kaldıkları her yerde bir süre sonra istenmediklerini ve yer değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Her defasında bebek arabaları, yastık, yorgan tüp ve birkaç mutfak eşyaları ile birlikte başka bir açık alana göç eden aile ev bulamamak kadar sürekli başka yerlere itilmelerinden de şikâyetçi.  

Sabahın ilk ışıklarında aileye kısa süreliğine de olsa ‘misafir’ olduk. Bir taraftan İzmirlilerin trafik telaşı içerisinde mesailerine yetişmeye çalıştığı bir hayat akarken Suriyeli aile ise yeni bir güne daha evsiz uyanıyor. Çaldıkları yardım kapılarının ise yüzlerine kapandığını belirten baba Abbas Kızılay yardımı ile hayatta kaldıklarını ve bazı kişilerin yardım ettiğini dile getirdi. Ailenin sokakta kaldığı sürece hastalıklardan başlarını kaldıramamış. Sıcaklıkların düşmesi ise aileyi kara kara düşündürüyor.

KÖR MERMİ HAYATINI KARARTMIŞTI
Aile 6 yıl önce Halep’ten kaçarak İzmir’e yerleşmiş. Ayakkabı ustası olan Nasır Muhammed Abbas saya atölyelerinde çalışarak geçimini sağlıyormuş. 4 yıl önce mahallede çıkan bir kavga esnasında ateşlenen silahtan çıkan kör mermi Abbas’ın hayatını karartmış. Kafatasını isabet eden mermi Abbas’ı sakat bırakmış.

YARI FELÇLİ HALDE!
15 gün yoğun bakımda kalan Abbas bir yıl yatalak yaşamış. Abbas’ı yaşamını alt üst eden mermiyle ilgili de başlatılan soruşturma sonuçlandırılamamış ve sorumluları cezasını çekmemiş. Abbas şu anda yarı felçli durumda. Sağ elini ve ayağını kullanamayan Abbas ancak baston yardımı ile yürüyebiliyor.

TEK GEÇİM KAYNAĞI KIZILAY YARDIMI
Abbas haliyle de çalışamıyor. Eşi Rua Musa da hem yarı felçli eşinin hem de çocuklarının ihtiyaçları yüzünden iş aramıyor. Ailenin tek geçim kaynağı da Kızılay aracılığı ile Avrupa Birliği fonlarından verilen sosyal uyum yardımı. O da 6 kişi için 2 bin 100 lira. Aile ellerindeki yüzde 76 engelli raporu ile engelli maaşı almak için çaldıkları kapılar ise yüzlerine kapanmış. Gerekçe olarak Suriyeli olmaları gösterilmiş.