GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Ocak 2021 Pazar 10:11

10 aydır düğün dernek yok! Gelinlikçiler fuarı bekliyor

EİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, "2020'de, maske ve önlük satışlarının katkısıyla ihracatta 2019 rakamlarını yakaladık ama buna sevinemedik. Düğün dernek olmayınca gelinlik sektörü, iyice çöktü. Aşının etkisiyle ortam biraz sakinleşir de Mart ayında gelinlik fuarını fiziksel katılımla yaparsak, o zaman umutlarımız yeşerecek" dedi. Gelinlik üreticisi Ümit Kaya ise "2021 için umut verici bir ışık göremiyoruz. Dayanamayan kepenk kapatıyor" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi nedeniyle 10 aydır düğün dernek kurulamaması, yada kısa süreli zaman diliminde buna izin verilmesi, gelinlik sektörüne ağır darbe vurdu. 19-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılması gereken İzmir Gelinlik, Damatlık, Abiye Giyim Fuarı, pandemi nedeniyle, sektör temsilcilerinin de görüşleri alınarak 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında hibrit fuar şeklinde yapılacak. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, sektörün son durumunu değerlendirirken, gelinlikçilerin sıkıntısının çok büyük boyutlara ulaştığını söyledi.

GEÇEN YILIN İHRACAT RAKAMLARI YAKALANDI AMA...
2020 yılında 1 milyar 300 milyon liralık ihracat gerçekleştirdiklerini ve pandemiye rağmen 2019 rakamlarını yakaladıklarını belirten Başkan Sertbaş, "Pandemi nedeniyle medikal sektörü devreye girdi. Maske ve önlük satışlarıyla medikal, 100 milyon dolarlık bir katkı koydu. Medikal desteğiyle 2019 rakamını yakaladık ama işin gerçeği, durum hiç de iç açıcı değil" dedi. Gelinlik sektörünün, pandemi nedeniyle iç ve dış piyasada çaresiz kaldığına dikkat çeken Başkan Sertbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

MİMAR KEMALETTİN CADDESİ, HAYALET ÇARŞIYA DÖNDÜ
"Mart ayında başlayan durgunluk, ilerleyen aylarda tıkanmaya, tükenmeye kadar geldi. Haziran ayındaki normalleşme kararının ardından düğün dernek işlerinde küçük de olsa bir hareket yaşandı. İkinci yasaklarla birlikte o da bitti ve son kapanmanın ardından işler tamamen durdu. Mimar Kemalettin Caddesi'nde işler iyi gitmiyor. Tek umudumuz, fuar. 30 Mart'ta açılması gündemde olan Gelinlik, Damatlık ve Abiye Fuarı'nı inşallah fiziksel katılımla yaparız. Yüz yüze katılımlı fuar olacağına inanıyorum, çünkü aşının bulunması, ülkemize gelmesi, hepimizi umutlandırdı. Vaka sayıları azalıyor. Örneğin benim işyerimde 2-3 haftadır pozitif tek vaka çıkmadı. Hastanelerdeki hasta sayılarında azalma var. Demek ki salgında gerileme başladı. Tüm bunlar psikolojik etki yaratacağını umuyorum. Fuar sonrası düğünler de başlarsa, gelinlik sektörü eski güzel günlerindeki gibi mutlu bir hava yakalayamasa da iş yapar hale gelir. Gelinlik ihraç ettiğimiz ülkelerin hali, bizim ülkemizin durumundan pek farklı değil. Oralarda da yasaklar var, oralarda da düğünler olmuyor."

ESNAF ÜMİT KAYA'YA GÖRE, 2021 İÇİN UMUT DA YOK!
Bir dönem Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanlığı da yapan gelinlik üreticisi Ümit Kaya, "Mimar Kemalettin'de, Kemeraltı'nda, gelinlikçilerin hayatında değişen bir şey yok" dedi. 2021 için umut verecek bir ışık da görmediklerine vurgu yapan Kaya, şunları söyledi:

"Gelinlik üreticisi, önünü göremediği için ne kumaş alıyor, ne de mal üretiyor, ne de küçük çapta da olsa sezona hazırlık yapıyor. Her şey çok kötü durumda. Gelinlikçi esnafına bakıyorum, kapatan kapatana... Açık hesaplar ödenmiyor, çekler dönüyor. Covid bitecek mi, bitmeyecek mi, koskoca bir soru işareti. Şimdi de mutasyon çıktı. Dış piyasaya satışlar çoktan bitti. Ne sipariş geliyor, ne kapımızı çalıp bir gelinlik isteyen... Gelinlikçi sektörünün dayanacak gücü kalmadı. Toptancılar bile mal almaya korkar hale geldi."