GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Ağustos 2022 Cuma 08:30

0,07'nin sırrı... 'James Bond madeni'nden bakanlığa başvuru!

Sürtaş Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Taşova’nın sahibi olduğu maden şirketi İzmir Menderes’te açmak istediği mermer ocağını ÇED sürecinden muaf tutmak amacıyla hamle yaptı. Şirket 94,21 hektar alanına sahip ruhsat sahasının sadece 24,93 hektarlık kısmı için ÇED başvurusunda bulundu. ÇED Yönetmeliğine göre 25 hektarın altındaki ocak alanları ÇED sürecinden muaf tutulurken firma 0,007'lik bir indirimle başvurusunu yapmış oldu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ-  Bünyesinde Surtaş Otomotiv, Sürtaş Madencilik gibi firmaları barındıran Surtaş Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Taşova’ya ait İZEGE Madencilik, İzmir’in Menderes ilçesinde mermer ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı.

Şirketin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre ilçenin Çakaltepe Mahallesi sınırları içerisindeki 24, 93 hektarlık ÇED alanında yılda yüz bin metreküp mermer çıkarılması planlanıyor. Şirket bu proje için 8 milyon 750 bin TL bütçe ayırmış durumda.

KONUTLARA 540 METRE MESAFEDE
Yüz bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre orman bölgesi sınırları içerisinde kalan ocak alanın etrafında tarım arazileri ve mera bulunuyor. Ocak alanı Çakaltepe Mahallesi’ne ise 540 metre uzaklıkta. Planlanan mermer üretim projesinde, ocak sahasında sulu kesim tel kesme yöntemi ile blok mermer çıkarımı gerçekleştirilecek ve üretim, açık ocak işletmeciliği usulüyle yapılacak. Projenin ömrünün 31 yıl olması planlanıyor.  Tanıtım dosyasını inceleyen  bakanlık çevresel etki değerlendirme sürecinin başladığını duyurdu.

ÇED SÜRECİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanının büyüklüğü. Şirket, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 2020 yılında Menderes'te 94,21 hektarlık alan için işletme ruhsatı aldı. Ancak şirket alanın sadece 24,93 hektarlık için kısmı ÇED başvurusunda bulundu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket, bu proje için bakanlıktan ‘ÇED Gerekli Değildir’ almayı planlıyor.