GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
1 Ekim 2022 Cumartesi 10:43

0,07'lik plan tutmadı... ‘James Bond’ madeni veto yedi!

0,07 hektarlık alanla mermer ocağını ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecinden kaçırmaya çalışan Sürtaş Şirketler Grubu’nun projesine bakanlıktan veto geldi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Bünyesinde Surtaş Otomotiv, Sürtaş Madencilik gibi firmaları barındıran Surtaş Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Taşova’ya ait İZEGE Madencilik, İzmir’in Menderes ilçesinde mermer ocağı açmak için geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Şirketin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre ilçenin Çakaltepe Mahallesi sınırları içerisindeki ÇED alanında yılda yüz bin metreküp mermer çıkarılması planlanıyordu. Yüz bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre orman bölgesi sınırları içerisinde kalan ocak alanın etrafında tarım arazileri ve mera bulunuyor.

Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanının büyüklüğü. Şirket, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 2020 yılında Menderes'te 94,21 hektarlık alan için işletme ruhsatı aldı. Ancak şirket alanın sadece 24,93 hektarlık için kısmı ÇED başvurusunda bulundu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket, bu proje için bakanlıktan ‘ÇED Gerekli Değildir’ almayı planlıyordu.



ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI

Ancak şirketin 'ÇED Gerekli Değildir' kararı beklerken başka bir kararla karşılaştı. Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık şirketin başvurusunu iptal ederek ÇED sürecini sonlandırdı.

Bakanlığın proje ilgili duyurusunda “İlimiz, Menderes İlçesi, Çakaltepe Mahallesi Mevkii'nde 3319024 Erişim Numaralı ve 201800195 Ruhsat Numaralı II-A Grubu Maden sahası üzerinde İZEGE Mermer Madencilik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan "Mermer Ocağı (24,93 Hektar / 100.000 m3 /yıl), Mermer Kesme Ve İşleme Tesisi (10.000 m3 /yıl)"  projesine esas hazırlanarak Valiliğimize (Müdürlüğümüze) sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” denildi.

‘MEVZUATA UYGUN OLMADIĞININ...’
Bakanlığı iptal gerekçesi olarak açıkladığı maddede “Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar (ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir) tesis edilmeden önce; Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.