GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Aralık 2023 Salı 08:47

'Zehir' gemisine 1 kala!

50 ile 100 ton arasında asbest yüklü olduğu bildirilen Raymond Croze isimli geminin yarın sabah saatlerinde Aliağa’ya demirlemesi bekleniyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –  Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne yeni bir ölüm gemisi daha geliyor.

Fransa bandıralı asbest yüklü, kablo döşeme gemisi Raymond Croze’un İzmir’e varmasına 24 saat gibi kısa bir süre kaldı.

Hali hazırda Yunanistan kara sularında olan Sea Vanquish” isimli römorkör tarafından çekilen geminin hızını kesmemesi halinde yarın sabah saatlerinde Aliağa’ya demirlemesi bekleniyor.



Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği bilgisi yer alıyor.  Ayrıca geminin boyalarında da asbest olma ihtimali yüksek ancak bu durumun bilgisi tehlikeli madde envanteri raporunda yer almıyor.

1983'TE İNŞA EDİLMİŞ
1983 yılında inşa edilen Fransız bandıralı 'Raymond Croze' adlı telekomünikasyon gemisi, İstanbul Boğazı'nın altından geçen internet kablolarının bakım ve onarımı çalışmalarını da yapmıştı. Resmi kayıtlara göre geminin sahibi Orange Marine isimli şirket.

ANADOLU GEMİ SÖKÜM İDDİASI
Gemiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmazken geminin Anadolu Gemi Söküm (AGS) Tesisi’nde parçalanacağı ileri sürüldü. 



RAPORLARA YANSIDI
Aliağa’da sökülecek olması Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nin çevreye ve işçi sağlığına olan etkilerini bir kez daha gündeme getirdi.

Son olarak yakın zamanda STK Gemi Söküm Platformu tarafından hazırlanan raporda söz konusus tesislerle ilgili asbest miktarlarının yanlış beyan edildiğini ortaya koymuştu. Raporda “Aliağa'da asbest söküm faaliyetleri, kapasite eksikliği, sürecin her aşamasında asbest miktarlarının yanlış beyan edilmesi ya da tutarsız numune alma pratiği de dahil olmak üzere birçok yönden yetersizdir. Asbest sökümünde eğitimsiz işçilerin katılımı belirgin bir şekilde devam etmekte ve bertaraf prosedürleri mevzuatla uyumlu değildir. Bu sorunların çözümü, şeffaflık, yerel düzeyde sıkı denetim ve AB ile kamu kurumları arasında iş birliğini gerektirmektedir" ifadeleri yer aldı.

NAE SAO PAULO DURDURULMUŞTU
Geçtiğimiz yıl Brezilya donanmasına ait “NAe Sao Paulo” adlı savaş gemisi Aliağa’ya getirilerek söküm işlemi yapılmak istenmiş ancak kamuoyunun ardından gemi geri gönderilmişti.