GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
20 Kasım 2017 Pazartesi 13:27

'Üretim Başkenti'nden fiyat manzarası... Turuncu kazık!

Narenciyenin en iyisi ve pahalısı olarak market ve pazarlarda tüketiciye ulaşan, merkezi Seferihisar- Menderes olarak bilinen satsuma cinsi mandalinanın yok yılı olması nedeniyle fiyatlar tavan yaptı.

EGEDESONSÖZ-İzmir’in Seferihisar ilçesinden yetişen yurtdışında da pazar bulan satsuma cinsi mandalina bu yıl rekoltenin düşük olması ve bazı firmaların ürünü soğuk hava deposunda bekletmesi nedeniyle tarladan alım fiyatı 2 TL’yi bulurken, süper market reyonlarında 5 TL’ye alıcı buluyor. Satsuma cinsi mandalinanın yılbaşına yakın, havaların soğumasıyla 6-7 TL’yi bulacağı tahmin ediliyor.

“BOŞ YILINDA REKOLTE DÜŞER”
Seferihisar Belediyesi tarım birimi yetkilileri bu yıl rekolte düşük olması nedeniyle fiyatların artığını, arz talep dengesiyle beraber fiyatların daha da artacağı tahmininde bulundu. Belediye bünyesinde bulunan tarım birimi yetkilileri “Bu yıl mandalinada rekolte düşük. Çünkü boş yılı. Bir yıl dolu bir yıl boş geçer Seferihisar, Menderes bölgelerinde. Geçtiğimiz yıl dolu yılıydı. 2016 yılı rekolte 66 bin ton olarak belirlenmişti. Bu yıl 25-30 bin ton arasında olacağı tahmin ediliyor. Havaların soğumasıyla beraber fiyatlar daha da artabilir”  dedi.

DAHA DA ARTACAK
Tarla fiyatı 2 TL’yi  bulan satsuma cinsi mandalinanın fiyat artışının başlıca nedeni rekolte düşüklüğü olarak belirtilirken, Seferihisar Belediyesi Jeotermal Kaynaklar Mandalina Kurutma tesisinin varlığı da fiyatların artmasında bir etken olarak görülüyor. Tarım birimi yetkilileri bugün itibariyle tarladan yaklaşık 2 TL’ye varan mandalina fiyatının önümüzdeki günlerde, yılbaşına yakın daha da artacağı tahmin ediliyor.

“SOĞUK HAVA DEPOLARINDA BEKLETİLİYOR”
Seferihisar’da mandalina üreticisi olan Mustafa Ayışık, mandalina fiyatlarındaki artışın iki nedeni olduğunu söyledi. Birincisi rekoltenin düşük olması ikincisi ise çok sayıda mandalinanın bazı işletmeler tarafından soğuk hava depolarında daha çok kar etmek amacıyla bekletildiği iddiası. Mandalina üreticisi Ayışık “Rekolte düşük bu yıl ama bir de fiyatların bu kadar artmasında bölgede bazı firmalar soğuk hava deposunda bekletmesi neden oluyor. Şimdi satmıyorlar, pazarda ürün azalınca piyasaya sürüyorlar. Bugün 2 TL 50 Krş’un altına inince hale götürülmüyor, soğuk hava deposuna atıp malın piyasada bitmesini bekliyorlar. Bildiğim kadarıyla yasaldır ancak bakıldığında ahlaki değil. Adam ‘benim malım istersem bekletirim, istersem atarım’ diyebiliyor. Yılbaşına yakın mandalina fiyatları 6-7 TL’yi bulur. Ürün az olanın büyük bir kısmı da soğuk hava depolarında Çünkü serbest piyasa isteyen malı istediği fiyata satıyor.” dedi.