GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Mayıs 2017 Cuma 11:59

'Lady Tuna faciası'nda İzmir'e Başkan Dalgıç güvencesi: Deniz...

Çeşme’deki Lady Tuna gemisinin karaya oturmasının ardından meydana gelen çevre felaketine ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü rapor hazırladı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yaptığı açıklamada “Deniz temiz değil, tertemiz” dedi.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - Çeşme’de geçtiğimiz Aralık ayında Lady Tuna isimli geminin karaya oturması sebebiyle binlerce ton fuel-oil’in denize karışması çevre felaketine neden olmuştu. Kazadan bu yana aralıksız çalışmalar devam ederken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dün ayrıntılı bir rapor yayınladı.

Hazırlanan raporda Çeşme sahillerinin geçmiş yıllardan bir farkı kalmadığı ve tatil için rahatlıkla Çeşme’nin tercih edilebileceğini açıklanırken denize yayılan 74 bin tonluk atığa karşılık denizden 991 bin ton atık çıkarılması dikkat çekmişti.



TEMİZ DEĞİL, TERTEMİZ
Konu ile ilgili Egede Son Söz’e Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme’de denizin eski günlerine döndüğünü belirtti. Dalgıç, “Bir belediye başkanı olarak değil, orada yaşayan ve çocukları olan bir birey olarak söylüyorum. Plajlarımızda ve denizimizde herhangi bir problem yok. Şu an eski Çeşme denizi neyse durum aynı. Denizimiz temiz değil, tertemiz. Ancak tedbiri elden de bırakmıyoruz. Mayıs ayında bilim insanları tarafından denizimizde tekrar ölçümler yapılacak” dedi.



İL MÜDÜRÜ VARAN: BİR TAŞ DAHİ BIRAKMADIK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise fuel-oil’in bulaştığı bütün malzemeleri denizden kaldırdıklarını ve atık miktarının bu yüzden bu kadar fazla olduğunu belirtti. Varan, “şansımız kaza gün denizin fırtınalı olmasıydı. Bu da atığın önemli bir kısmının deniz yüzeyinde kalmasını sağladı. Ekiplerimiz amansız bir çaba gösterdi ve bugüne dek 991 bin ton atığı denizden çıkarttı. Çevrede atığın bulaştığı bir taş dahi bırakmadık. İlgili yerlerde her türlü temizliği yaptık. Şu an plajlarımız ve denizimiz pırıl pırıl” dedi.

Analizler ve denizden alınan numunelere göre bilimsel bir rapor hazırlandığını belirten Varan, geçtiğimiz günlerde bir grup avukat tarafından hazırlanan rapora ise tepki gösterdi. Verilerin ortada olduğunu belirten Varan, “bilimsel rapor ortada. Su değerleri ve kalitesi ortada. Basın açıklaması yaparak turistimizi kaçırmaya gerek var mı? Kimsenin İzmir turizmini baltalamaya hakkı yok” dedi.