GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Temmuz 2021 Pazar 09:17

'Keşke yapsalar' dedi... Niye itiraz edeyim?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ulaşım ve kentteki trafik yoğunluğu konusundaki eleştirilere yanıt verdi. Soyer, Buca-Otogar bağlantısının önemine vurgu yaparken 2.çevreyolu projesi için ise, “Keşke yapsalar. Bu bir ihtiyaçtır. Niye itiraz edeyim ki?” dedi. Soyer milletvekillerinin önerilerini değerlendireceklerini söylerken, “Keşke AKP Grubu’ndan da öneri gelse” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ/ İzmir’de uzun süredir tartışmalara neden olan yoğun trafik sorunu ve çözüm önerileriyle ilgili çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi nedeniyle toplu ulaşımdan vazgeçilmesi olarak nitelendirdiği gerekçeye muhalefet karşı çıkarken bağlantı yolları ve yeni alternatif güzergahların yapılması önerilerinde bulunulmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye  Başkanı Tunç Soyer konuya ilişkin yeni değerlendirmeler yaptı. Egedesonsöz’e konuşan Başkan Soyer, “Trafiğin en hızlı çözümü toplu ulaşımı tekrar insanların hayatına sokmak. Onun için bütün otobüslere wi-fi getirdik. İZBAN’a, metroya, tramvaya ücretsiz internet erişimi koyuyoruz. Yeni otobüsler aldık. Onlar hatlara çıkmaya başladı. Konforu yüksek, daha kaliteli bir şekilde hizmet ediyorlar. Dezenfeksiyonuna her zamankinden daha fazla dikkat ediyoruz. Kısacası toplu ulaşımı tekrar insanlara hatırlatmamız ve ne kadar cazip olduğunu göstermemiz lazım. En pratik çözümlerden bir tanesi ve en hızlı olabilecek şey budur” dedi.

MAZERET DEĞİL GERÇEK!

Başkan Soyer, “Rakamlar bize hala gösteriyor ki; toplu ulaşım çok düşük kullanılıyor. Bunu aşmak mecburiyetindeyiz, buna tüm vatandaşların da uyum sağlaması lazım. Bunun kendi trafik rahatlıkları, kendi ulaşım rahatlıkları için çözüm olduğuna inanmaları lazım. Güvenmeleri lazım. Bunun dışında zaten hayatın normal akışı içerisinde aldığımız göç olgusu da var. Yeni açmamız gereken arterler, deniz ulaşımında yapmayı düşündüğümüz artış, yapmayı düşündüğümüz yeni hafif raylı sistem hatları bulunuyor. Ayrıca bizim seçimden önce vaat ettiğimiz şeyler yürüyor. Ama bu dengeyi bozan, normal akışı içerisinde gitmesini engelleyen bir durumla karşılaştık. Araç sayısı öngörülebilir olandan çok arttı, toplu ulaşım kullanım sayısı çok düştü. Bunu mazeret olarak söylemiyorum, sadece realiteyi teşvik etmesi için söylüyorum” diye konuştu.

ÇEVREYOLU İHTİYAÇ

Başkan Soyer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yapmayı planladığı ikinci çevreyolu konusuna da değindi. ÇED başvurusu yapılan projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede “ağaçlar ve orman alanları” konusuna vurgu yapan Soyer çevre hassasiyetini dile getirmişti. Başkan Soyer bu kez, “Keşke yapsalar. Bu bir ihtiyaçtır. Niye itiraz edeyim ki? Bizim şimdi yapmaya başladığımız, yarım kalan tünel var ya (Buca-Otogar Bağlantı Yolu) o inanılmaz büyük bir kolaylık sağlayacak. Biz yaklaşık 1850 metrelik bölümü bu yıl sonuna kadar bitireceğiz. O bile çevreyolundan gelen akışı büyük ölçüde kent merkezine aktarımını rahatlatacak. Hele bir de o tünel, doğrudan doğruya Konak’la çevreyolu arasında inanılmaz hızlı bir by-pass yaratmış olacak” ifadelerini kullandı.

VEKİLLERİN ÖNERİLERİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ

Soyer ayrıca CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’in “tek çift plaka uygulaması”, Milletvekili Murat Bakan’ın “Londra Örneği” gibi alternatif trafik projelerini de değerlendirdi. Soyer şunları söyledi.

“Geniş bir yelpaze, bu önerilerin hepsini de değerlendiriyoruz tabi ki. Bu önümüzdeki birkaç hafta içinde bunlarla ilgili de biz çalışmalarımızı ve çözümlerimizi paylaşacağız. Bunları dinledik ve anladıktan sonra. Bunların hepsi olabilir, başka öneriler de gelse… AKP grubundan da keşke gelse. Biz bunların hepsine ciddiyetle değerlendirme yaparız. Çünkü trafik hepimizin derdi, sorunu. Birlikte çözmek istiyoruz bunu. Ortak bir akılla ortaya konmasını isteriz”