GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
29 Mayıs 2022 Pazar 09:41

'Kelin ilacı olsa...' sözü tarih mi oluyor?

Saçkıran hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan kellikten muzdarip olanlar, yeni bir ilaç sayesinde saçlarına tekrar kavuşma şansına sahip olabilir! Araştırmalara göre ilacı kullananların neredeyse yarısı 6 ay gibi kısa bir sürede inanılmaz bir sonuçla karşı karşıya kaldı.

Halk arasında 'saçkıran' olarak bilinen 'alopesi areata' yol açtığı görüntü sebebiyle psikolojik açıdan bu hastalıkla mücadele edenleri zorluyor. Ancak ABD'de gerçekleştirilen ve geçtiğimiz günlerde sonuçları paylaşılan bir çalışma büyük heyecan yarattı. Bilim insanları saçkıran kaynaklı kelliğe çözüm olacak yeni bir ilacın 'önemli bir dönüm noktası' olduğunu açıkladı.

Saçkıran hastalığının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Uzmanlara göre hastalığın ana kaynağı otoimmün nedenler. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak görmesiyle ortaya çıkıyor. Yani bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine saldırıyor. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durduruyor ve saç dökülmesine yol açıyor. Bazılarında dökülmelere bağlı olarak bölgesel kellik görülürken, bazılarının zamanla saçları yeniden uzayabiliyor. Ancak ne yapılırsa yapılsın tamamen kellik ile sonuçlanan vakalarla da karşılaşılıyor.

İşte ilaç şirketi Concert Pharma da ABD'de yürüttüğü çalışmada orta ila şiddetli alopesi areatası olan 706 kişi üzerinde çalıştı. 3 gruba ayrılan gönüllülerin bir kısmına günde iki kez CTP-543 inhibitörü içeren 8 mg'lık bir hap verilirken, bir kısmına da günde iki kez yine CTP-543 inhibitörü içeren 12 mg'lık bir hap verildi. Diğer grubun ise plasebo (çalışmalarda kullanılan etkisiz ilaç) içmesi istendi.

SAÇLARININ YÜZDE 80'İ TEKRAR ÇIKTI
Hapları alan iki gruptaki gönüllülerin de istatistiksel olarak anlamlı bir bölümünün, plasebo alanlara kıyasla saç köklerinde büyük bir canlanma gözlendi. Hatta çalışmaya katılanların çok büyük bir bölümünde ilaç kullandıktan sonra saçlarının en az yüzde 80'inin tekrardan çıktığı görüldü.  CTP-543 inhibitörü içeren alopesi areata ilacının klinik denemelerinin son aşamasında böyle bir sonuçla karşılaşılması ise yüzleri güldürdü. Çalışmaya yürüten ekip içerisinde yer alan Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dermatolog Dr. Brett King şunları söyledi:

"Bu çalışma alopesi areata için yeni tedavilerin geliştirilmesinde önemli bir dönüm noktası. CTP-543 ile yapılan ilk Faz 3 denemesinden bu kadar olumlu sonuçlar aldığıma çok mutluyum. CTP-543 uzun süredir göz ardı edilen, zorlu hastalık alopesi areata için en iyi tedavi olma potansiyeline sahip."

 

2022 Oscar Ödül Töreni'nde sunucu Chris Rock'un oyuncu Will Smith'in eşi Jada Pinkett Smith'in kel olmasıyla ilgili yaptığı espriler gerginliğe neden olmuştu. Espriler karşısında bir süre tebessüm eden Will Smith, esprilerin dozu artınca yerinden kalkarak canlı yayında Chris Rock'a tokat atmıştı. Jada Pinkett Smith'in saçsız olmamasının nedeninin ise saçkıran olduğu ortaya çıkmıştı.

'2022'NİN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE BELLİ OLACAK'
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nezih Karaca da yapılan bu çalışmanın herkeste görülebilen kellik için değil, sadece saçkırana bağlı olarak gelişen kellik için yürütüldüğünün altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

"Bu çalışmanın Faz 3'ü 2022'nin üçüncü çeyreğinde bitecek, çalışma daha bitmiş değil. Ancak şimdiye kadarki çalışma verileri şunu gösteriyor: Özellikle 8 haftada belirgin olarak saç dökülmesinin görüldüğü yerlerde büyük bir düzelme var. Bu noktada özellikle alopesi areata gibi yamalı şekilde saç dökülmelerinde CTP-543'ün potansiyel olarak iyi bir sonuç verdiği belirtiliyor. Ancak Faz 3 çalışmasının 2022'nin üçüncü çeyreğinde sonuçlarını aldıktan sonra çok daha net konuşuyor hale geleceğiz. Şimdiye kadar gelinen neticeler umut verici. Saçkıranın tedavisi zor, inatçı ve çetrefilli. Bu nedenle yaşanan gelişme şimdiye kadar denenen tedavilere cevap vermeyen durumlar için umut vaat edici. Bazen zor vakalarda yeni tedavi yöntemlerine ihtiyacımız oluyor. CTP-543 de onlardan biri." (Milliyet)