GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
22 Aralık 2016 Perşembe 17:06

'Kadından Sorumlu Bakanlık'a erkek atandı!

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin yeni kurulan kabinede “Kadından sorumlu bakanlık"a ülke tarihinde ilk kez bir erkeği ataması tepki çekti.

Lübnan’da kadınlar ve feminist gruplar ülkenin ilk erkek “Kadından sorumlu bakan”ına karşı protesto çağrıları yapıyor.

Yeni kurulan kabinede, Hariri’nin bakanlık için ülke tarihinde ilk kez bir erkeği, Jean Ogasapian’ı tercih etmesi tepki ve şaşkınlıkla karşılandı. Ülkede iki buçuk yıldır devam eden politik gerginlik cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet kurulmasıyla sakinleşmişti.

Ülkenin tanınan kadın hakları organizasyonlarından KAFA, “Kadın yoksa, meşruiyet de yok” sloganıyla ülke çapında protesto çağrıları yapıyor. Hükümetin kararının bütün kadınlara açık bir hakaret olduğunu açıklayan organizasyon, bu karara katılan tüm politikacılara tepki gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Lübnan kadın hakları konusunda sorunların yaşandığı bir ülke olarak biliniyor. Ülkede aile içi şiddet yaygın bir durumda ve Lübnanlı kadınlar yabancı erkeklerle evlendiklerinde vatandaşlıklarını çocuklarına geçiremiyorlar.

Lübnan Parlamentosu, geçtiğimiz ay ceza kanununda yer alan ve failin kurbanıyla evlenmesi durumunda tecavüz kovuşturmasının durdurulmasına izin veren bir maddeyi yürürlükten kaldırma sürecini başlattı.

Öldürülen eski başbakan Rafik Hariri'nin oğlu liderliğindeki Lübnan'ın yeni hükümeti, Suriye İç Savaşı’ndan dolayı ülkede bulunan 1 milyon mülteci, ülkenin en güçlü silahlı organizasyonu Hizbullah’ın Suriye’de rejimle birlikte savaşıyor olması, altyapı sorunları, elektrik kesintileri ve çöp toplama sıkıntıları gibi birçok problemle karşı karşıya.