GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Mayıs 2022 Pazar 16:58

'Kaçak beach'i DSİ mührü bile durduramadı!

Tepkiler üzerine mühürlenerek kapatılan Çeşme Altınkum Plajı'ndaki 'beach clup' çalışmalarının tekrar başladığı ileri sürüldü. Çeşme Çevre Platformu'nun yaptığı açıklamada plajdaki inşaatın yasa ve kurallar bir kenara itilerek devam ettiği belirtildi.

EGEDESONSÖZ – Çeşme Çevre Platformu, geçtiğimiz haftalarda DSİ tarafından mühürlenen Çeşme Altınkum Plajı'ndaki 'beach clup' inşaatının tekrar başladığını açıkladı. Platform tarafından yapılan açıklamada hiçbir resmi makamın çalışmayı durduramadığı belirtilirken plajda Türkiye Cumhuriyeti kanununların geçersiz sayıldığı ileri sürüldü.

Kapatılan su kuyularının tekrar açıldığının ve yeni kaçak sondaj çalışmaları başladığının iddia edildiği açıklamada “Doğal SİT alanı olan Altınkum plajına, sıfır deniz kıyısında, devam eden Beach-Club inşaatında kaçak yapılar 4 hafta önce yıkılmıştı. Ancak geçenlerde yeniden başlayan inşaatta 500-600 m2 büyüklüğünde yeni yapılar inşa edildi.  İnşaatı yapan madencilik firmasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınmış sadece 6 metre² portatif büfe, 21 metre² teras, 4 metre² de cankurtaran kabini olmak üzere 1377 m² boş alan kira kontratı bulunmakta.” denildi.

Platfomun açıklaması şu şekilde:

Yıllık kira bedeli sadece 360.000 TL olan bu kiralama sözleşmesine rağmen, İnşaatcı maden şirketi büyük iş makinalarıyla 20 Bin m²’ye yakın bir alandaki 100 yıllık ardıç ağaçlarını, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağını, kum tepeciklerini tamamen yok etmişti.

Çevreci ve bölge sakinlerinin şikayet ve tepkileri üzerine bir ara durdurulan tahribat ve inşaat bu günlerde tüm yasa ve kurallar bir kenara itilerek devam ettiriliyor.

Beach kulüp inşaatçılarının tüm yasaklara rağmen yapıları bitirerek klübü yaz sezonuna yetiştirmeye çalışıyorlar. Çeşme’de bu sene Beach Klüp giriş ücretleri kişi başı 500-1200 TL civarında.

Tüm bu şikayet ve resmî girişimlere rağmen inşaatı durduracak resmî bir makam bulunamadı. Davalar çok uzun sürdüğü için mahkeme kararı gelinceye ve uygulanana kadar hazine arazisi olan SİT alanındaki inşaat sezon inşaat yasağı gelmeden bitirilip açılış yapılacak, sezonda plaj ücreti üzerinden vurgun yapılacak,  firma belediyeden İşletme ruhsatı  alabilmek için geçici olarak inşaa ettikleri yapıları kaldırdılar, şimdi yeniden inşaa ediyorlar.

Bölge sakinleri kaçak inşaatı defalarca resmi makamlara şikayet ettiklerini, Çeşme Belediyesinin kaçak inşaata işletme ruhsatı vermeyeceği beklentisi içinde olduklarını belirttiler. Kaçak inşaatçıların ruhsat alıp almadıkları bilinmiyor.  Resmî makamların sadece 'Süreci takip ediyoruz, tutanak tutuyoruz' açıklamaları yeterli bulunmuyor. Bölge halkı tahribatın ve işgalin fiili olarak durdurulmasını talep ediyor.

Halk hukuki girişimde bulunarak konuyu yargıya taşıyacak.