GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Nisan 2019 Çarşamba 10:56

'Hayvanlar çocukların gelişimine katkı sağlıyor'

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, çocukların ruhsal gelişiminde hayvanların katkısının sanıldığından daha çok olduğunu söyledi.

Hayvanlar çocuğun yaşamına doğumdan başlayarak oyuncaklarla giriyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, hayvanların çocuğun yaşamında etkili olduğunu belirterek, "Çocuk bir evcil hayvan ile insanlarla nasıl sosyalleşebileceğinin provalarını yapabilir, mutluluğunu, mutsuzluğunu veya öfkesini paylaşabilir, soyut kavramları çocuğa öğretebilir” dedi.

Çocukların hayvanının bakımında sorumluluk alarak birine bir şeyler vermenin, yardım etmenin zevkini tadabileceğini ve onu sahiplenerek bağlılık duygusunun farkına varabileceğini söyleyen Çakmakçı, “Yine çocuk evcil hayvana bir şeyler öğreterek kendi bir şeyler öğrenir, korkularını onun üzerinde deneyerek yenebilir ve de insan ilişkisinin temelini oluşturan sevmeyi, vermeyi, korumayı, bağımsız bir kişi olmayı öğrenir” diye konuştu.

Sayısız faydası var
Çocukların ruhsal gelişiminde hayvanların katkısının sanıldığından daha çok olduğunu kaydeden Çakmakçı, şunları kaydetti:

“Bilişsel gelişim evrelerinde çocuk önce kendini ve bedenini algılar. Daha sonra kendi dışındaki dünyayı beş duyu aracılığı ile algılar. Ve son olarak algıladıklarını da taklit ederek onlarla karşılıklı iletişime içerisinde öğrenir."

Ölüm, doğum gibi soyut kavramları öğretmede bir hayvanın varlığının çocuğun öğrenmesini kolaylaştırdığını kaydeden Çakmakçı, özetle şunları söyledi: 

“Örneğin; çocuğun akvaryumundaki balığının ölmesi ile balık için düzenlenen bir tören, ‘ölüm’ kavramını anlamasını, ölümün geri dönüşümü olmayan bir süreç olduğunu kavramasını kolaylaştırır. Ayrıca çocukların herhangi bir nedenle yoksunluk yaşadığı durumda evcil hayvanların varlığı çocukların baş etmelerini kolaylaştırır. Mesela; sevdiği birini kaybettiğinde, ev-okul değişikliklerinde, ana babanın ayrılıklarında çocuk için evcil hayvan ‘bir yerine koyma’, ‘paylaşma’ işlevi görebilir.”