GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Haziran 2023 Çarşamba 10:02

'Fon' eleştirilerine yanıt: Kemeraltı amme hizmeti veren bir yer değil!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açıkladığı, yeni kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu ile ilgili Şehir Plancıları Odası'nın yaklaşımını doğru bulmadığını belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Kemeraltı, sonuçta ticari bir alan. Amme hizmeti verilen bir yer değil. Oraya yatırım yapacak kişiler de, amme hizmeti yapmak için gelmiyor, sonuçta para kazanmak istiyor. Kemeraltı'na vicdanlı ve iyi niyetli yatırımcı gelsin, diyoruz.

EGEDESONSÖZ - İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı'na 1 milyar dolarlık yatırım gelmesi hedefiyle kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu'na yönelik eleştirilere, SONSÖZ TV'de yanıt verdi.

Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in programında Girgin, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yöneticisi Zafer Mutluer'in, Başkan Tunç Soyer'in  Turizm Bakanlığı'na yaptığı "Çeşme Projesini bırak, Kemeraltı'na bak" sözlerine yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

Mutluer'in, "Bakanlık, Çeşme'de yapacağını yapacaksa, Kemeraltı'na hiç gelmesin. Gayrimenkul fonuna da karşıyız, adı üstünde gayrimenkul fonü. Kemeraltı'nı rant koruyamaz, fonla koruyamayız" sözleri üzerine Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

KEMERALTI'NI TARKEM TEK BAŞINA KURTARAMAZ
"İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu ile 1 milyar dolarlık yatırım beklenen Kemeraltı'ndaki bu gelişmeyi değerlendiren Başkan Girgin, Gayrimenkul Fonu'na karşı alınan tavrı eleştirdi:

"Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yaşaması için mücadele ediyoruz. Kimse kusura bakmasın ticari bir alandır, Kemeraltı. 2 bin 500 yıldan beri ticaret yapılan bir alan. Burası amme (kamu) hizmeti yapan bir yer değil. Oraya yatırım yapacak olanlar da amme hizmeti yapmak için gelmeyecek elbette. Her kepenk kaldıran esnaf besmele ile kaldırır, bereket versin ile kapatır. Evine ekmek götürür. Biz ticari alanda yaşıyoruz önce bu gerçeği ortaya koyalım. Elimizde bir tek TARKEM var ve TARKEM, tek başına Kemeraltı’nı kurtaramaz. Bunun bilincindeyiz. Bizim derdimiz, TARKEM belli noktalarda belli binaları ayağa kaldırsın, diğer esnaf ve mal sahipleri de kendi sorumluluğundaki yerleri alarak kendi dükkanına değer katıp iyileştirsin. UNESCO sürecindeki Kemeraltı’nın, yenileme alnında 1700 tane tescilli binamız var. Dokunamadığımız, atıl halde duran binalar… Buraya siz dokunmazsanız ve bu işletme çalışmazsa, Kemeraltı’na, İzmir’e ve hatta bu topraklara bir katkı sunar mı? Kemeraltı’na, vicdanlı ve iyi niyetli yatırımcı gelsin diyoruz. Tabii ki yatırımcı para kazanacak. Karşı gelenlere şunu söyleyeyim, itiraz edenler olarak sizler toparlanın bir bina alın. Siz bina aldınız da biz duvar mı çektik? Aldığınız binayı da restore edin. Bir binaya restorasyon yapmak artık çok daha zorlaştı, gider kalemleri daha arttı, restorasyon giderleri sıfır bina yapma maliyetleri ile yarışır ve hatta geçer hale geldi. Restorasyon ve işletmek için Kemeraltı’ndan bina alan gelip de ben buradan zarar edip çıkayım der mi? Biz bir 1,5 yıldır Kemeraltı’nı nasıl kurtarırız diye düşünüyoruz, bunun çabası içindeyiz. Buna belediyenin de devletin de gücü yetmeyecek, mülk sahibi de bana ne diyor. Bugünden itibaren denmeli ki, 5 yıl süre veriyoruz size; ya malınızı kiraya verin ya ortak olun ya çalıştırın ve buraları yaşatın. Yok, eğer yaşatmıyorsanız da buraları satın, eğer ikisini de yapmıyorlarsa ben dernek başkanı olarak bu mülklerin kamusallaştırmanın taraftarıyım. Çünkü Kemeraltı’nın yaşamasını istiyorum. Alsancak yokken Güzelyalı yokken 100 yıllardan beri İzmir’de Kemeraltı Tarihi Çarşısı vardı çünkü...”

ESNAF, 50 BİN LİRAYLA ORTAK OLABİLECEK
Kemeraltı’ndaki mülklere değer katmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Girgin, "Fon sistemi çok karlı ve kanun dışı işlemi olmayan bir şey. Bu durumda ülke kazanacak, İzmir kazanacak, Kemeraltı kazanacak. 50 bin lira gibi alt limit kondu, esnaf da ortak olabilsin diye.  Burada kurumlar, gelirler vergisi muaf. Sizin 100 liraya aldığınız malın değeri 1 milyon lira olduysa 5 sene sonra, aradaki kardan siz de pay sahibi olacaksınız, koyduğunuz para kadar. Girdiğiniz ilk günden beri her günün değeri de gözüküyor. SPK tarafından denetlenebilir olması, devletin şemsiyesinin sürekli olması TARKEM’den de 2 kişinin fonda yetkili olması önemli. Oybirliği ile kararların alındığı bir oluşum. Biz mülke değer katmak istiyoruz. Esnafın ilgisi bakımında biz sokakta esnafa anlatmaya çalışıyoruz. Ancak, esnafımızdan hiç negatif bir geri dönüş almadık. O binalar restore edilsin ve çalıştırılsın. Bu formül Kemeraltı’nın kurtuluşu olarak gördüğümüz bir formül. Kemeraltı yüzyıllardır var olan bir yer. Fonla para toplamaya mecbur kalıyorsunuz bazen ancak devlet de burada olursa bence mükemmel olur. Kemeraltı’na yatırım yapılması bizim için çok önemlidir. Kemeraltı’nın çözülmesi gereken çok problemi var"