GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Ocak 2016 Cuma 14:05

'Cenazelere 3 gün'de gözler Danıştay’da!

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle 3 gün içinde alınmayan cenazelerin, belediyeleri devre dışı bırakarak, valilikler kanalıyla defnedilmesine vize veren Adli Tıp Kurumu Yönetmeliğine ilişkin Danıştay’da dava açıldı.

HDP grubundan verilen bilgilere göre, çatışmalarda hayatını kaybeden Silopi’deki 19, Cizre’deki 26 kişinin cenazeleri Şırnak Devlet Hastanesinde bekletiliyor. Silopi’de ev ve camilerde 5 kişinin bekletildiği, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ise teslim edilmeyen 3 cenaze olduğu iddia edildi.

GÖMÜLME HAKKI TALEBİ
Çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle vatandaşlar, cenazelerini alamadı. Bu nedenle cenaze sahipleri, yakınlarının gömülebilmesine izin verilebilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesinin vereceği karar beklenirken Adalet Bakanlığı, çatışma bölgelerinde teslim edilmeyen cenazeleri yakından ilgilendiren bir değişikliğe imza attı.

3 GÜN İÇİNDE GÖMÜLECEK
Bakanlık, “Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde” dün değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikle otopsi işlemi tamamlanmış, kimliği tespit edilmiş cenazelerin aileleri tarafından teslim alınmaması halinde 3 gün içinde,  “mülki idare amirliği” aracılığıyla defnedilmesine vize verildi. 

CENAZELERİNİ ALAMIYORLAR
Cizre’de yaralı bir kadına müdahale edilirken, açılan ateş sonucu hayatını kaybeden ve aradan geçen süreye rağmen cenazesi ailesini teslim edilmeyen Cizre  Devlet Hastanesi Sağlık Çalışanı Aziz Yural’ın ailesinin avukatları  Nuray Özdoğan ve Avukat Sertaç Ekinci  dün Resmi Gazete yayınlanan yönetmeliğin ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Dava dilekçesinde, Aziz Yural’ın yakınlarının sokağa çıkma yasağı sebebi ile cenazelerini teslim alamadıklarına dikkat çekilerek, “Bu durumda mülki idarenin veya belediyenin cenazeyi yakınları olmaksızın gömmesi telafi imkânsız zararlara sebebiyet verecektir. Unutulmamalıdır ki yakınının gömme hakkı kanun düzenlemelerde dahi düzenlenmesine gerek olmayacak derecede doğal ve kadim bir haktır” denildi.

TÖREN YAPILMADAN GÖMÜLECEKLER
Dava dilekçesinde, söz konusu değişikliğin telafi imkansız zararlara sebebiyet verileceği de savunularak, şu değerlendirme yapıldı:“Yönetmeliğin yürürlükte kaldığı süre boyunca ölen bir kişinin yakınları tarafından usulüne uygun biçimde yakınlarının seçebildiği (örneğin bir aile mezarlığına) gömülmek yerine idare tarafından kimsesizler mezarlığına gömülmesi telafisi imkansız bir duruma yol açacaktır. Müvekkillerimiz özelinde hala devam etmekte olan sokağa çıkma yasağı düşünülürse müvekkillerin yakınının bu düzenleme ile apar topar alınarak cenaze töreni olmaksızın gömülmesi telafisi imkânsız zarar doğuracaktır." (Hürriyet)