GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Eylül 2024 Perşembe 15:53

'Buca köstebeği' çatlatmıştı: O binalar orta hasarlı!

Buca Metrosu inşası devam ederken, Eşrefpaşa’da bulunan binalarda ‘köstebek’ olarak adlandırılan tünel kazma makinesi sebebiyle yüzeydeki binalarda çatlaklar oluşmuştu. Konuyla ilgili olarak ilk teknik rapor yayımlandı. Yayımlanan rapora göre; binaların kirişlerinde çatlak tespit edildi ve köstebek sebebiyle binalarda kayma olduğu aktarıldı. Ayrıca binalar ‘orta hasarlı’ olarak değerlendirilirken, daha detaylı rapor gerektiği belirtildi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’in ulaşım ağını güçlendirmek için yapılan Üçyol-Buca Metrosu çalışmaları sürüyor.

Çalışmalar devam ederken Konak İlçesi Eşrefpaşa Semti’nde bulunan binalarda çatlaklar meydana geldi. Binalardaki çatlakların sebebi ise; ‘köstebek’ olarak adlandırılan ve yer altı tünel kazma makinesinin etkisiyle olduğu belirtildi.

BÜYÜKŞEHİR: KOLON VE KİRİŞLERDE SORUN YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada; kolon ve kirişlerde sorun olmadığı belirtilerek, “Bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Bölge halkından gelen ihbarlar değerlendirilip uzman ekiplerce kontrol edilmiştir. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon - kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir” ifadeleri kullanışmıştı.

TEKNİK RAPOR: KİRİŞTE ÇATLAK VAR
Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. tarafından yayımlanan teknik rapora göre; binaların durumuna dair bilgi verildi. Teknik raporda yer alan bilgilere göre; taşıyıcı sistem üzerindeki kiriş elemanında kesme çatlağı tespit edildiği belirtildi.

‘KÖSTEBEK SEBEBİYLE KAYMA VAR’
Raporda yer alan bir başka ifadeye göre; tünel kazma makinesi olan ‘köstebek’ sebebiyle kayma olduğu ve bu nedenle taşıyıcı olmayan bölme duvarlarda yer yer kesme çatlaklar meydana geldiği belirtildi.

‘BİNANIN BETON KALİTESİ YETERSİZ’
Ayrıca binanın 1998 deprem yönetmeliğinden önce inşa edildiği ve beton kalitesinde yetersizlik olduğu saptandı. Rapora göre; ayrıca bazı binalarda betonların kesilerek atıksu borusu geçirildiği ve betonarme sistemde bozulmalar meydana geldiği belirtildi.

‘BİNA ORTA HASARLI, DETAYLI RAPOR GEREKLİ’
Bina, yapılan değerlendirme sonucunda ‘orta hasarlı’ olarak kayıtlara geçti. Yapılan ön inceleme teknik raporuna göre; orta hasarlı olarak belirlenen binanın kullanımına devam edilmesi, depreme karşı dayanıklılığı ve tünel çalışmasından kaynaklı olarak düşünülen deformasyonlara karşı olan etkilerinin performans analizi ve kapsamlı değerlendirme sonucu karar verilebileceği görüşüne yer verildi.