GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Mart 2017 Perşembe 11:35

'Booking.com' yasağı resmen başladı!

Mahkeme kararıyla Türkiye faaliyetleri durdurulan online rezervasyon portalı booking.com'a yasak bugün resmen başladı.

Hollanda menşeili online rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararı resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açtığı davada Hollanda menşeili Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetleri İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tedbiren durdurulmuştu.

Mahkeme kararının ardından booking.com üzerinden rezervasyon yapılmak istendiğinde tesislere ilişkin bilgi çıkmıyor.

TÜRSAB, DAVA GEREKÇESİNİ AÇIKLADI
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, online rezervasyon portalı Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararı verildiği iddialarına yönelik, "Bunlarla hiç alakası yok. Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi." dedi. Gürcün, Booking.com'un, Türkiye'de, Türk vatandaşlarına Türkiye sahillerindeki otelleri (rezervasyon) satmaya başladığını ifade ederek, "Mahkemeye bu nedenle başvurduk. (Mahkeme) Haksız rekabet nedeniyle Booking.com'un faaliyetlerini durdurma kararı aldı." dedi. 

BOOKING.COM'DAN AÇIKLAMA
Öte yandan konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirtti.

Açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi.

Ayrıca, Booking.com'un 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı olunduğu da belirtildi.

'ÇOK FAZLA KOMİSYON ALIYOR'
CNN Türk yayınına katılan Sultanahmet Turizmciler Derneği Başkanı Yavuz Yaşar, karara ilişkin şunları söyledi: “Bu karardan Türkiye faydalanacak. Bu karar yurtdışından Türkiye'ye gelecek turistleri ilgilendiren bir karar değildir. Sadece Türkiye içerisinde, atıyorum Samsun'dan İstanbul'a seyahat etmek isteyenleri etkileyecektir.

Şu sevindirici bir haber. Bu kararı alan mahkemeye de teşekkür ediyorum. Booking, çok fazla komisyon alıyor otellerden minimum 15 - 50 arası komisyon oluyor.

Rezervasyon yapan misafirlere şöyle bir açıklama yapıyor 'komisyonsuz rezervasyon' diyor. Otelci yüzde 50 komisyon verdiyse, 50 euroluk rezervasyon yaparsanız, 25 euro'sunu alıyor. Günlükten bahsediyorum. Bu komisyonların da devlete hiçbir şekilde KDV'si ödenmiyor.

Ben bu kararı gerçekten destekliyorum. Türkiye'de bir çok acentacı arkadaşlarımız vardı. Bu online siteler ön plana çıktığı zaman çoğunun işi yüzde 50-60 düştü, çalışan personeli işten çıkarttı.”