GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mayıs 2019 Perşembe 11:54

'Benzinci Kör Hafız'a büyük vefa

Kemeraltı Çarşısı’nda seyyar şekilde 60 yıl boyunca çakmaklara benzin satarak geçimini sağlayan ve herkesin ‘Benzinci Kör Hafız’ olarak tanıdığı merhum Mustafa Ayrıközü’nün ismi Konak’ta bir sokağa veriliyor. Karar belediye meclisinde kabul edilerek resmileşecek.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi, İzmir’de 60 yıl boyunca çakmaklara benzin satarak hayatını kazanan ve herkesin ‘Benzinci Kör Hafız’ olarak tanıdığı merhum Mustafa Ayrıközü’nün ismini ilçedeki bir sokağa vermek için harekete geçti.

Konak Belediye Meclisi’nin gündeminde ‘komisyonlardan gelen önergeler’ kısmında yer alan madde, ‘İlçemizde bulunan bir sokağa “Benzinci Kör Hafız” isminin verilmesinin uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu raporu’ ifadelerinden oluştu. Meclis gündeminde gerçekleşecek oylama sonucunda karar resmileşecek.

1902 yılında dünyaya gelen Ege Bölgesi’nin en hareketli çarşısı olan Kemeraltı’nda 60 yıl boyunca seyyar satıcılık yapan Ayrıközü 1997 yılında hayatını kaybetti. Ayrıközü’nün tıp eğitimi aldığı sırada askerlik için çağrıldığı ve cephede gözlerini kaybettiği ifade ediliyor. Geçmiş yıllardaki çeşitli gazete kupürlerinde yer alan ve basına yansıyan bilgilere göre Ayrıközü’nün başından geçenler İzmirlilerin oldukça ilgisini çekiyor. Sıra dışı bir hayat hikayesi olan Ayrıközü’yle ilgili kişisel blog sayfalarında yazılar kaleme alan çok sayıda vatandaşın yıllar öncesinden isim verilme önerisini dile getirdiği görüldü.

BENZİNCİ KÖR HAFIZ KİMDİR?
İşte geçmiş yıllarda basına yansıyan haberlere göre ‘Benzinci Kör Hafız’ın hayat hikayesi:

Gerçek bir İzmirliydi. Kemeraltı Çarşısı'nda seyyar satıcı olarak 60 yıl boyunca çakmaklara benzin satarak geçindi. İzmir'in ve tüm Ege Bölgesi'nin en hareketli çarşısında Benzinci Kör Hafız ismiyle tanınıyordu. Asıl adı Mustafa Ayrıközü'ydü, 1902 yılında İzmir'de doğmuştu. Tıbbiye'de öğrenciydi, mezun olup yaşamını hekim olarak sürdüreceğini hayal ederken vatan savunması için Antep'e asker olarak gönderilmişti.

İşgal altındaki Antep'te Fransızlar'a karşı savaşırken sağ gözünü kaybetmiş Ardından Musul iline gönderilmiş. Musul'u da İngilizler işgal etmiştir. O cephede de İngilizler'e karşı savaşırken, bu kez sol gözünü kaybeder. İki gözünü de kutsal bildiği vatan topraklarını savunurken kaybeden İzmirli Tıbbiye öğrencisi Mustafa Ayrıközü, memleketi İzmir'ine döner ve okuluna devam edemez. Kemeraltı Çarşısı'nda 60 yıl sürecek olan seyyar satıcılığa böyle başlar.