GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Nisan 2021 Çarşamba 09:38

'Acil koduyla' geldi: Komisyonda çöp tesisi krizi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisinin planları İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda tartışmalara neden oldu. Komisyonun AK Partili üyeleri teklife karşı çıkarken karar oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyonun Menderesli Meclis Üyesi Ayşegül Duran Türker, “Projenin uygulama alanına kesinlikle karşıyız. Menderes’i çöplük yaptırmayacağız” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de tartışmalara neden olan katı atık bertaraf tesisin yeni yeri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Menderes’e bağlı Çakaltepe ve Gölova köyleri sınırlarında yapılması düşünülen tesisin imar planları ihtisas komisyonunun gündemine geldi. Entegre Atık Yönetim Planı kapsamında, Güney 2 Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi kurulması amacıyla koordinatları belirlenen alanda Belediye Hizmet Alanı (Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisleri Alanı- Biyogaz Enerji Üretim ve iletim Tesisi Alanı) amaçlı hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı tartışmalara neden oldu.

İrfan Önal’ın başkanlığında ilk toplantısını yapan yeni İmar ve Bayındırlık Komisyonu kararı oy çokluğuyla aldı. Komisyonda görev yapan AK Partili Meclis Üyeleri Özgür Hızal, Hüsnü Boztepe ve Ayşegül Duran Türker tesisle ilgili planlama kararına karşı çıktı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanı Fatma Mesutgil de tesis hakkında bilgiler verirken yapılacak çalışmaları anlattı.  Komisyonun toplantısında krize neden olan çöp tesisiyle ilgili “yerinde inceleme” yapılsın teklifi ise kabul edilmedi. AK Parti Meclis Üyesi Hızal da , “Siz daha belediye başkanını ikna edemediniz. Bu tesisle ilgili kamuoyunu nasıl ikna edeceksiniz?” diye sordu.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun Menderesli meclis üyesi AK Partili Ayşegül Duran Türker, “Toplantıda ilgili daire başkanı atık yönetimi çalışmalarından bahsetti. Cumhurbaşkanlığının sıfır atık projesini anlatarak bize üstü kapalı mesajlar verdi. Biz, İzmir’de katı atık bertaraf tesisine karşı değiliz. Birçok yerde olduğu gibi çöpün bertaraf edilmesini istiyoruz. Fakat bu tesisin Menderes’te yapılmasına karşıyız. Tesis için uygun yer Menderes değildir. Mutlaka uygun olan başka yerler bulunmalıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı Menderes’teki tesise Buca-Karabağlar-Gaziemir-Balçova ve Narlıdere’nin çöpleri getirilecek. Bunun için yol ve güzergah düzenlemesi bile yok.  Anlattıkları yol güzergahından tesise ulaşım imkansızdır. Ova ve yerleşim alanlarından geçmeden çöplerin bu alanlara getirileceğine kimseyi inandıramazlar. Kamulaştırma işlemleri ve güzergahın uzunluğu çöp tesisinin maliyetini bile ikiye katlar. Hazır şehir içinden gelen bir yol varken kimse yeni yol açmaz” dedi.

Türker, kendilerine ‘muhtarları ikna ettik’ denildiğini söylerken Büyükşehir Atık Yönetimi Daire Başkanı Fatma Mesutgil’in Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile ilgili de, ‘Belediye başkanı tesisi istiyor. İstemiyor diye bir şey yok. Kendisini ikna ettik. Muhtarlarla yaptığımız toplantıda da başkan fikrini olumlu yönde bildirdi. Bize ulaşan bir ret ya da olumsuz düşüncesi yok’ dediğini aktardı. AK Partili Türker, “Belediye başkanını biz ilçe meclis toplantısında bu konuyla ilgili sıkıştırdık. Israrla ‘ne düşünüyorsun, açıkla’ dedik. O da sert bir üslupla ‘ÇED olumlu gelirse net istiyorum’ dedi. Gelmezse zaten tesis yapılamaz. Belediye başkanı her fırsatta sorunun üstünü örtmeye çalışıyor. Geçmişte belediye meclis toplantısına gelip Mendereslilerin adına konuşamadı. Şimdi de aynısını yapıyor. Menderes’in ne yazık ki hakkını savunamayan, ilçesini koruyamayan bir belediye başkanı var” diye konuştu.