GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Nisan 2021 Cumartesi 20:04

'Soykırım' açıklamasına art arda tepkiler

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ‘soykırım’ açıklamasına Ankara'dan art arda tepkiler geldi.
BD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili oalrak 'soykırım' açıklamasında bulunmasına Ankara'dan art arda sert tepkiler geldi.

ÇAVUŞOĞLU: SÖZCÜKLER TARİHİ DEĞİŞTİREMEZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ‘soykırım’ demesi üzerine açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, “Sözcükler tarihi değiştiremez. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz" derken, "Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: AÇIKLAMAYI KABUL ETMİYORUZ
Dışişleri Bakanlığı ise "ABD Başkanı'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Bakanlık, "Tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı'nın açıklamasının hiçbir değeri bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. Açıklamanın tamamı için tıklayın

ALTUN: ABD NE YAZIK Kİ LOBİLERİN TALEPLERİNE DİZ ÇÖKMÜŞTÜR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz. Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz. ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüştür" açıklamasıyla Biden'ın sözlerine tepki gösterdi.

FUAT OKTAY: BİDEN'IN DEĞERLENDİRMESİNİ REDDEDİYORUZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki sözde 'soykırım' ifadesine tepki gösterdi. Oktay, "Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz. Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur. Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır" dedi.

KALIN: KENDİ TARİHİNE VE BUGÜNÜNE BAKMASINI TAVSİYE EDİYORUZ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından, "Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz." açıklamasıyla Biden'ın sözlerine tepki gösterdi. Kalın'ın açıklamasının tamamı için tıklayın

ÇELİK: BU AÇIKLAMAYI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Biden'ın açıklamalarına, "Bu açıklama, Türk-Amerikan ilişkilerini sabote etmeye çalışan çevrelere destek veren bir açıklama olmuştur. Bu açıklamayı şiddetle reddediyoruz, şiddetle kınıyoruz. Bize göre bu mesele tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gereken bir konudur. Sn Cumhurbaşkanımızın arşivlerin araştırmacılara açılması ve tarihçilerin vereceği karara uyalım çağrısı da ortadadır. Biden açıklaması tarihsel dayanağı olmayan bir açıklamadır. ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz." sözleriyle tepki gösterdi. Çelik'ın açıklamasının tamamı için tıklayın

KURTULMUŞ: BU İFTİRAYI ATANLARA DÖKTÜKLERİ KANLARI, KURUTTUKLARI NESİLLERİ HATIRLATIRIZ
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Joe Biden'ın sözlerine, "Ermeni lobilerine yaranmak adına Türkiye'ye bu iftirayı atanlara, Vietnam'da, Bağdat'ta, Felluce'de döktükleri kanları, Ebu Garip Hapishanesindeki iğrenç işkencelerini, Hiroşima ve Nagazaki'ye attıkları atom bombasıyla çocuk, kadın demeden kuruttukları nesilleri hatırlatırız." ifadeleriyle tepki gösterdi.

KILIÇ: BU TAVIR TARİHİ GERÇEKLERDEN KOPUKTUR
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç: ABD Başkanı Biden'ın sözlerine, "ABD yönetiminin ortaya koymuş olduğu yaklaşım bizim nezdimizde kabul edilemez. Bu tavır, tarihi gerçeklerden kopuktur ve ABD iç siyasetindeki sığ lobicilik faaliyetlerinin bir yansımasıdır. Tarih, gerçekle ilgisi olmayan haksız hukuksuz bir iddiadan yana tavır koyan ABD yönetimini asla affetmeyecektir" açıklamasıyla tepki gösterdi.

ŞENTOP: TÜRKİYE- ABD İLİŞKİLERİNİ ZEHİRLEYECEK NİTELİKTEDİR
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Biden'in 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasının ilkel siyasi hesapların ürünü olduğunu belirterek, "1981'deki benzer açıklamanın nasıl Türkiye'ye bir zararı olmamışsa bunun da zararı yoktur ama Türkiye- ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir" dedi. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan açıklamasına Twitter hesabından cevap verdi. Açıklamanın ilkel siyasi hesapların ürünü olduğunu kaydeden Şentop, şu ifadeleri aktardı:

"Biden'ın 1915 olaylarıyla alakalı açıklaması, tarihi ve hukuki hiçbir kıymeti olmayan ilkel siyasi hesapların ürünü bir açıklamadır. 1981'deki benzer açıklamanın nasıl Türkiye'ye bir zararı olmamışsa bunun da zararı yoktur ama Türkiye- ABD ilişkilerini zehirleyecek niteliktedir."