GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Aralık 2023 Çarşamba 13:53

'Piyasaya ESK müdahalesi'ne uzman yorumu: Ağrı kesici etkisi yaratır!

Et ve Süt Kurumu, son dönemde aşırı artış gösteren kırmızı et fiyatlarına müdahale amacıyla sığır satışı yapılacağını açıkladı. Hayvan yetiştirme bilimcisi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı kurumun bu hamlesinin geçici bir rahatlama yaratacağını ancak et krizinin devam edeceğini ifade etti.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et endüstrisi alanında faaliyet gösteren firmalara kesimlik sığır satışı yapacağını bildirdi.

Açıklamada, kurumun, kırmızı et piyasalarını dengeleme ve düzenleme görevi olduğu anımsatılarak "Bu kapsamda, kırmızı et endüstrisi alanında (şarküteri üretimi yapan) faaliyet gösteren firmalara, etçi ve kombine ırklardan ortalama 700 kilogram canlı ağırlığında kesimlik sığır satışı yapılacaktır" ifadesine yer verildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına konuşan Hayvan yetiştirme bilimcisi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı Kırmızı et fiyatlarındaki artış hakkında Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulundu.

Kaymakçı, “Sığır yetiştiriciliğinde karkas et üretimi için Türkiye’de maliyetler yüksek. Yağışı bol batı ülkelerinde ise ot kendiliğinden bitiyor. O ülkelerde karkas etin maliyeti düşük. Sığır yetiştiriciliğinde meraların az olması dolayısıyla ekstradan yem üretmek zorundayız. Türkiye’de maliyetler bu şekilde yükselince hayvan üreticileri maliyeti kurtarmak isteyecektir. ESK’nın hamlesi ancak ağrı kesici etkisi yaratır. Geçici bir rahatlama olur ama et krizi devam eder” dedi.