GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Temmuz 2017 Pazartesi 15:43

'İzmir’in çöpü' için ilginç gelişme: Bilirkişiden ‘bilirkişi’ vetosu!

Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar’da yapılmak istenen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda bölgenin yeraltı su rezervleri başta olmak üzere çevreye olumsuz etki edeceği gerekçesiyle yer hakkında olumsuz görüş belirtildi.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar Dağı’na yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak yeni bir gelişme yaşandı. 

NELER OLMUŞTU?
Tartışmalara neden olan alanla ilgili kuruluşlardan olumlu görüşler alan Büyükşehir Belediyesi, ÇED sürecini başlattığı tesisle ilgili çevreci avukatların açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi, İzmir Valiliği Mahalle Çevre Kurulu'nun yer seçim uygunluk kararının yürütmesini durdurma kararı almıştı. Dava esastan sürerken proje için ÇED sürecinde kuruluşlar olumlu görüş iletmişti. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da yaptığı açıklamayla gerekli mühendislik önlemlerinin alınması koşuluyla belirtilen alanda projenin gerçekleşmesinde sakınca bulunmadığını açıklamıştı.

ELEŞTİRİYE ELEŞTİRİ!
Büyükşehir Belediyesi, bilirkişi tarafından oluşturulan ve ‘uygun değildir’ kanaatine varılan rapora itiraz ederek Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Görkem Akıncı’nın görüşlerine yer veren ve mevcut bilirkişi raporunu eleştiren yeni bir rapor hazırlayarak mahkemeye sundu. Mahkeme heyeti, tekrar bilirkişi raporu hazırlanması istedi ve hazırlanan rapora göre tesis ile ilgili yeniden ‘uygun değildir’ raporu verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni rapora da itiraz edeceği öğrenildi. Yeni raporda ise Büyükşehir cephesi hazırlanan rapor ve yapılan itirazlar ile ilgili eleştiriler yapılması dikkat çekti.

RAPORDA NELER VAR?
Hazırlanan bilirkişi raporuna göre şunlara yer verildi:

“Dava konusu alan çatlaklı kaya akiferi oluşturması, yüzey ve yeraltı suları etkisinde ve yer altı suyunun çok sığ derinliklerde bulunması ve taşkın tehlikesi altında olması nedenlerinden dolayı jeolojik ve hidrojeolojik açıdan uygun değildir”

“Daha önceki bilirkişi raporumuzda da belirttiğimiz gibi düzenli katı atık depolama tesislerinin insan ve çevre sağlığı üzerine en önemli etkisi yer altı ve yer üstü kaynaklarını kirletmesidir. Bu kirlilik gerek mikroorganizmalarla, gerek kimyasal maddelerle olabilir. Bu yeraltı ve yer üstü su kaynakları çevrede yaşayanların besin zincirine karıştığı takdirde başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere, kimyasalların yapılarına göre değişen çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir”

“Doç. Dr. Akıncı ve Prof. Dr. Azbar tarafından bilirkişilerin elinde olmadan rapor hazırladığı eleştirisi haksızdır. Heyetimiz bilirkişi raporunda mahkeme heyeti tarafından istenilen sorulara cevap vererek gereklilikleri yerine getirmiştir… Her bilirkişi kendi uzmanlığı konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur”

“Bilirkişi raporunu bilirkişilerin uzmanlıkları açısından değerlendiren Doç. Dr. Akıncı, katı atıklar konusunda uzman olmayan bilirkişilerin görev almasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirirken yazmış olduğu eleştiri raporunda hiç uzmanlığı olmadığı halde jeoloji, hidrojeoloji, hidroloji ve halk sağlığı uzmanlarının yazılarını değerlendirmesi ilginçtir.”