GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Şubat 2016 Perşembe 08:09

'Eski Şehir Şato'suna teklif yağmuru: Kimler almak istiyor?

Alman Hükümeti tarafından satışa çıkarılan, Kordon’un 125 yıllık tarihi konsolosluk binasının ihale süreci tamamlandı. Yaklaşık 15 teklifin verildiği bina için Deniz Ticaret Odası devreye girdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir’in en eski binalarından biri olan, 125 yıllık tarihiyle ‘Eski Şehir Şatosu’ olarak anılan Alman Eski Konsolosluk Binası’nın satılmasına karar veren Alman Hükümeti, ihale sürecini sonlandırdı.

Almanya’nın İzmir Başkonsolosluğu’nun 2007 yılında Balçova’ya taşınmasının ardından kapılarını kapatan bina için geçtiğimiz Kasım ayında satış kararı çıkmıştı. Bina için asgari teklif bedeli olarak 3.2 milyon Euro istenmişti. Ocak ayı sonunda teklif verme süresi sonlanan Alsancak Kordon üzerindeki tarihi bina için Alman Konsolosluğu teklif almayı durdurdu.

DENİZ TİCARET ODASI DEVREDE
Konsolosluk tarafından ihalede kimlerin teklif verdiği açıklanmazken, uzun süredir hizmet binası arayışında olan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi devreye girdi. Bina için uzun süredir hazırlık içinde olduklarını söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, oda olarak binaya geçmenin hayalini kurduklarını söyledi.

DTO’YA VE İZMİR’E YAKIŞACAK
Süreç hakkında açıklama yapan DTO Başkanı Öztürk, “Biz oda olarak Alman Başkonsolosluğu’nun hayallerini kuruyoruz. Deniz Ticaret Odası’nın deniz kenarında daha etkin, birçok özelliği olan, kütüphanesi olan ve her üyenin geldiği bir yer olması için çok çaba sarf ettik. Bu bir hayaldi. Ama binanın alımı için konsolosluğa bir teklifte bulunduk. Ben hala inanmıyorum ama şu bir gerçek; burası odaya ve İzmir’e yakışabilecek bir yer. Şimdilik ihale sonucunu bekliyoruz” dedi.


Öte yandan tarihi bina için DTO’nun yanı sıra sektörün önemli inşaat firmalarının da devreye girdiği öğrenildi.  Binaya tyaklaşık15 firmanın teklif verdi.

125 YILLIK TARİH
Alsancak Birinci Kordon’da ve eski Yunan Başkonsolosluğu’nun bitişiğinde yer alan bina iki bölümden oluşuyor. Binanın ilk bölümünün yapımı yaklaşık 1890 yılına dayanıyor. Yapıya 1925 yılında ise ek olarak ikinci kısım eklendi. Konsolosluk, ihale sürecinde tarihi eser koruması altında olan binanın 8 yıldır kullanılmadığı için onarım gerektirdiği bilgisini vermişti.