GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2024 Perşembe 09:08

'Eko-Kondu' davasında Foça Belediyesi’nden savunma: Mimarlar Odası taraf değil!

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) tarafından Foça’da tarım arazileri üzerinde hayata geçirilen ‘Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy’ projesinin iptali davasında savunma yapan Foça Belediyesi Mimarlar Odası’nın projeyle ilgili dava açma ehliyetinin olmadığını ileri sürdü. Belediye, verilen ruhsatların da hukuka uygun olduğunu iddia etti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 510 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılmak istenen ‘Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi’ yargıya taşındı. Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubesi, CHP’li Foça Belediyesi’nin proje için verdiği yapı ruhsatının usulsüz olduğunu iddia ederek iptali için dava açtı. 

Swissotel Büyük Efes'te gerçekleşen “Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy” tanıtım toplantısında, İZSİAD Yönetim Kurulu eski Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Talak tarafından kamuoyuna duyurulan proje ile ilgili dava dilekçesinde kanuna karşı hile yapıldığı ifade edildi. 



FOÇA BELEDİYESİ’NDEN SAVUNMA
İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Foça Belediyesi yazılı savunma yaptı. Davanın süresinde açılmamış olması nedeniyle reddini talep eden Foça Belediyesi Mimarlar Odası’nın da planla ilgili dava açma ehliyetinin olmadığını ileri sürdü.

BELEDİYE: MİMARLAR ODASI'NIN HAKKI YOK!
Dilekçede “Ayrıca davacı Mimarlar Odası Başkanlığı’nın işbu davayı ikame etmekte hukuken geçerli bir menfaati bulunmamaktadır. Davacı iptali istenen işlemlerin tarafı değildir, taşınmazlar üzerinde bir hakkı bulunmamaktadır. Yani kısaca iptalini istediği işlemler ve işlemlerin konusu taşınmaz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamakla beraber, bu nedenlerle bu işlemlerin iptalini istemekte herhangi bir hukuki yararı da yoktur” ifadeleri yer aldı.



İZNİN GEREKÇESİ İL TARIM’IN GÖRÜŞ YAZISI
Foça Belediyesi, tarım arazilerini yapılaşmaya açan EKOKÖY Projesi’ne verilen iznin gerekçesi olarak ise İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğü’nden talep ettikleri görüş yazısını gösterdi.  Savunma dilekçesinde “Belediye Encümenince; alınan görüşler ve İzmir İl Tarım Orman Müdürlüğü’nün 07.10.2021 tarih ve 3623890 sayılı yazıları ile tarafımıza ilettiği “Ekolojik Tarım Turizmi yapılmak üzere tarım dışı amaçlı kullanılması uygun görülmüştür.” görüsüne istinaden 5403 sayılı yasada belirtilen hususlar dikkate alınarak, 07.04.2022 tarih ve 139 sayılı kararı ile Yenifoça-Fevzi Çakmak Mahallesi, 504138 ada 4655 parselin yediye ifrazı, 07.04.2022 tarih ve 140 sayılı Kararı ile Yenifoça-Fevzi Çakmak Mahallesi, 504147 ada 4652 parselin yediye ifrazı uygun görülerek kabul edilmiştir” denildi.

DAVANIN REDDİ İSTENDİ
Dilekçede, yapı ruhsatlarının 3194 sayılı İmar Kanunu Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne ve yürürlükteki çevre ve uygulama İmar planlarına uygun olarak düzenlendiği de ileri süren Foça Belediyesi davanın reddini talep etti.