GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Mart 2018 Perşembe 09:31

'Ege sofrasının kralı' vurgun yedi!

İzmir’in en popüler otu olan ve pazarda fiyatı 20 TL’nin altına düşmeyen şevketi bostan, bu yıl üreticileri şok etti. Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’ndeki üreticiler %90’lık kayıp yaşanırken düşüş ise kuraklığa bağlandı.

Mehmet Emin AL/EGEDESONSÖZ- İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne bağlı Orhanlı Mahallesi(Köyü)’nde bu yıl şevketi bostan eken köylüler şok yaşadı. Doğal olanlar dışında üreticinin tohum olarak ekmeye başlandığı yaz mevsiminden itibaren şubat sonu çıkan ve nisan sonuna kadar pazarda tüketici ile buluşan şevketi bostan bu yıl % 90 oranında azaldı. Çıkan % 10’luk kısmı ise kimsenin almayacağı kadar kötü olduğu belirtildi.

FESTİVAL İÇİN NET TARİH VERİLMEDİ
Geçtiğimiz yıllarda  (2006) ilk festivali yapılan ve bu yıl da üçüncüsü planlanan Orhanlı Şevketi Bostan Festivali’nin yapılıp yapılmayacağı yetkililer tarafından “Henüz belli olmadı” dense de üreticiler şevketi bostanın olmadığını ifade etti. Orhanlı Mahallesi Muhtarı Birgül Bozkurt, duruma ilişkin yaşadıklarını “Bu yıl şevketi bostan çıkmadı. Alınan tohumlardan ekilenlerin ile doğal olanlar dahil hemen hemen hiçbiri çıkmadı. Ortalama 20 üreticiden 2’sinin çıktı o da kuraklık nedeniyle kötü durumda, satılacak türden değil. Bu alınan tohumları yazın ektik sonbaharda eylül-ekim-kasın aylarında yağış görmesi gerekiyordu. Ancak yağmadı. Tohumların da bu nedenle gelişmediğini düşünüyoruz. Yağmurun yağdığı Aralık ve Ocak ayları da şevketi bostan için soğuk geçti. Şevketi bostan soğuğu sevmeyen bir ot. Dolayısıyla bu yıl ortalama geçtiğimiz yıla göre % 90 kayıp var. Geri kalan da zaten verimli değil” dedi.

DERTLERTİNİ TARIM İLÇE MÜDÜRÜ’NE ANLATTILAR
Üreticiler olarak yaşadıkları şoku anlamak için Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gideceklerini anlatan Orhanlı Köyü Muhtarı Bozkurt “Durumu anlatmak için müdürlüğe gidip anlatacağız. Tek neden kuraklık mı? Başka ne gibi nedenler olabilir? Bu yıl neden böyle oldu anlamak istiyoruz” dedi.